*Nettavisen* Økonomi.

Sterkere vekst i amerikansk økonomi

GODE NYHETER: Det amerikanske finansdepartementet kunne onsdag fortelle at utviklingen i amerikansk økonomi er sterkere enn forventet. Her representert ved finansminister Jack Lew. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)

USAs bruttonasjonalprodukt økte med 4,0 prosent i årets andre kvartal. Utviklingen var sterkere enn ventet.

30.07.14 20:12

Washington (NTB-DPA-Ritzau): Det opplyste finansdepartementet onsdag.

Ved samme periode i fjor opplevde landet sin første nedgang på tre år. Bruttonasjonalproduktet økte 4,0 prosent ved årets andre kvartal. Analytikere hadde på forhånd ventet en vekst på 3,0 prosent.

Amerikanernes privatforbruk var kun ventet å øke med 1,9 prosent i andre kvartal, men økte med 2,5 prosent.


IMF nedjusterte vektsprognosen
De positive tallene kommer en uke etter at Det internasjonale pengefondet (IMF) justerte ned vekstprognosen til USA for 2014.

IMF tror verdens største økonomi vil vokse med «skuffende» 1,7 prosent i 2014, lavere enn anslaget i juni på 2 prosent.

Det er det dårlige første kvartalet som fikk skylden for at vekstprognosene ble nedjustert. De tre første månedene sank økonomien i USA raskere enn på noe annet tidspunkt de siste fem år. Et svakt boligmarked og lav eksport får noe av skylden.

Ser mørkt ut på lang sikt
Det var ventet at vekstraten vil ligge på 3-3,5 prosent resten av året. Nå viser det seg at den altså er større enn ventet.

Men IMF er bekymret for amerikansk økonomi på lang sikt. En stadig eldre befolkning vil føre til at den amerikanske økonomien i fremtiden ikke vil vokse mer enn 2 prosent i året, med mindre betydelige reformer settes ut i livet, ifølge pengefondet.

IMF peker på nødvendigheten av endringer i skattesystemet, mer penger til infrastruktur, arbeidstrening og barnehager, noe som vil føre flere amerikanere ut i jobb.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.