NA24.no

Sterkeste krone siden i fjor

Sist oppdatert:
Den norske kronen har mandag kveld nådd årets sterkeste nivå mot både dollar, euro og svenskekronen.

En euro koster mandag kveld 7,88 kroner, mot 7,94 kroner fredag. Ikke siden begynnelsen av desember har euroen vært så billig.

Dollaren koster 6,50 kroner, noe som er den laveste dollarkursen siden tidlig i november. En svensk krone koster 83,80 øre, også det årets laveste kurs.

Hvis markedsaktørene tror renten i et land vil settes opp, eventuelt settes opp mer enn renten i andre land, vil de normalt ønske å eie landets valuta.

Fredag kom det tall som viste kraftig vekst i norske bedrifters lån, noe som bidrar til å underbygge argumentasjonen for fortsatt renteoppgang i Norge. Markedsrentene har steget i Norge mandag, men det har de også gjort i Europa og USA.

Dessuten har oljeprisen styrket seg markant mandag, og det kan bidra til å gjøre kronen mer etterspurt i de internasjonale valutamarkedene. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster nå 67,55 dollar, og har nesten vært oppe i 68 dollar i ettermiddag. Det nærmer seg rekordnivåer.

I 2002 skapte en markant kronestyrkelse betydelige problemer for norsk eksportindustri, som blir mindre konkurransedyktig når kronen stiger i verdi. I løpet av det året gikk kursen på en euro fra rundt 8 til rundt 7,20 kroner, hvor et lavere tall betyr sterkere krone.

Men deretter snudde utviklingen, og kronen svekket seg markant mot euro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere