*Nettavisen* Økonomi.

Sterkt fra optimistisk Cermaq

Foto: Henning Bagger (SCANPIX)

Oppdrettsselskapet slo forvetningene og er positive til de kommende kvartalene.

06.11.09 07:31

Det går frem av rapporten for tredje kvartal som oppdrettskonsernet Cermaq ASA har lagt frem fredag morgen. I tillegg til et overraskende sterkt driftsresultat, så ser Cermaq endelig lys i tunnelen for den chilenske virksomheten.

- Dette kvartalet har vært et vendepunkt for Cermaq. Etter et utfordrende fjorår og første halvår 2009 er de operasjonelle resultatene sterkt forbedret. Jeg forventer at EWOS vil forsette å ligge klart over fjorårets resultat og at også oppdrettsvirksomheten i Chile vil gi positiv EBIT i de to neste kvartalene, sier Cermaqs konsernsjef Geir Isaksen i en kommentar.

Godt over
Cermaq kan vise til samlede driftsinntekter i tredje kvartal på 2.598 millioner kroner som igjen ga et driftsresultat for verdijusteringer på biomassen (verdi av oppdrettsfisk i mærene) på 300 millioner kroner. I samme periode i fjor omsatte Cermaq for 2.433 millioner kroner og hadde et overskudd før biomasse på 134,4 millioner kroner.

Analytikerne hadde ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans ventet seg driftsinntekter på 2.695 millioner kroner og et driftsresultat på 234 millioner før biomasse.

Driftsresultatet etter biomassejusteringer endte på 128 millioner kroner, ned 224 millioner i tredje kvartal 2008.

Resultatet før skatt endte dermed på 162,5 millioner kroner, 26 millioner kroner lavere enn i samme periode i fjor. Her lå konsensus på 244 millioner kroner.

Skal snu
Det er gode resultater i både fiskefôrprodusenten EWOS og fiskeproduksjonen Mainstream som har gitt det sterke driftsresultatet for Cermaq i perioden. EWOS’ marginer beskrives nå som tilfredsstillende, mens Mainstream merket økte priser. EWOS sto alene for 1998 millioner kroner av driftsoverskuddet.

Cermaq regner med at den positive trenden skal fortsette, spesielt i det problematiske og tapsbringende oppdrettsvirksomheten i Chile. Det var virksomheten i Norge, Skottland og Canada som i kvartalet førte til overskuddet for oppdrettsområdet. Volumene var svakt opp sammenlignet med fjoråret.

- Vår strategi med balansert portefølje av de tre artene atlantisk laks, coho og ørret, gjør det mulig å opprettholde et rimelig nivå på biomasse i Chile mens gjenoppbyggingen av denne virksomheten skjer i 2010 og 2011, sier Geir Isaksen.

Håper på regelverk
Den chilenske virksomheten har som kjent vært sterkt plaget av syk, og Cermaq er fortsatt bekymret for operasjonen på grunn av mangelen på et nytt og bedre regelverk rundt oppdretten i Chile. Likevel satser de nå friskt med utsett av smolt som er vaksinert i landanlegg.

- Det er avgjørende at gjenværende lovgivning for styrket biosikkerhet blir godkjent og iverksatt så snart som mulig. Vi kan ikke risikere at den bedring vi ser i de sanitære forholdene, som i stor grad skyldes mindre biomasse, fører til mindre oppmerksomhet om regelverket for gjenoppbygging av bærekraftig oppdrettsvirksomhet i Chile, sier Geir Isaksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.