*Nettavisen* Økonomi.

Sterkt kvartal i boks

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Børsfesten holdt ikke til mål onsdag, men dagen satte i alle fall punktum for et sterkt kvartal.

30.09.09 18:13

Oslo Børs lå lenge an til solid oppgang onsdag, men svake makrotall fra USA ødela festen. Nøyaktig det samme skjedde også tirsdag. Oslo Børs hovedindeks endte med en økning på marginale 0,26 prosent til 323,46 poeng. Dermed ble det ikke ny årsbeste, slik det kunne se ut til tidligere på dagen.

Uansett satte onsdag punktum for et hyggelig kvartal på Oslo Børs. Hovedindeksen har steget nær 15 prosent siden utgangen av andre kvartal. Indeksen viser også en oppgang på 5 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, da den var på full fart nedover.

Blant de tunge aksjene er Schibsted, RCL, SAS, DnB Nor, PGS, Telenor og Seadrill blant vinnerne i tredje kvartal, mens Frontline, Kongsberg Gruppen, Marine Harvest, Fred. Olsen Energy og Yara har gjort det svakt.

Dårlig nytt fra Midtvesten
Det som ødela kvartalsinnspurten onsdag var en regional bedriftsindeks i USA, den såkalte Chicago PMI (Chicago Purchasing Management Index). Denne falt i løpet av september til 46,1 etter å ha ligget på 50,0 måneden før. Markedet hadde i stedet ventet en klar fremgang, og dette er enda et tall som reiser tvil om en gryende oppgang for amerikansk økonomi.

Les mer: Skuffelser fra Chicago

Torsdag kommer en lignende undersøkelse for hele USA. Den vil bli fulgt med falkeblikk i finansmarkedene.

Handler mer
I Norge viser ferske tall oppgang i detaljhandelen i august. Økonomene tror dette styrker muligheten for at Norges Bank hever styringsrenten.

Les mer: Sikrere på rentehopp

Hever REC
Ifølge Dow Jones Newswires har analytikerne i Societe Generale hevet anbefaling på REC-aksjen fra hold til kjøp. Banken øker kursmålet på REC fra 48 til 59 kroner. Det legges til grunn inntektsvekst på 15 prosent for REC i perioden 2014 til 2019 i analysen.

Samtidig senker Societe Generale anbefalingen på tyske Q-Cells fra Hold til Selg.

REC steg 3,8 prosent til 50,70 kroner.

Ingen avklaring for Telenor
En russisk domstol har utsatt en høring i forbindelse med Telenors anke om å betale en erstatning på 1,73 milliarder dollar.

Voldgiftsdomstolen har utsatt høringen til 24. mars. Dermed er ankesaken utsatt for tredje gang. Saken er reist av Farimex Products Inc, som eier tegningsretter tilsvarende 0,002 prosent av aksjene i VimpelCom.

Analytiker Martin Hoff i Arctic Securities sier til nyhetsbyrået Dow Jones at namsmannen i Russland kan komme til å legge Telenors beslaglagte aksjer i VimpelCom ut for salg, men at det også er sannsynlig at dette blir utsatt. Han mener dagens nyhet er nøytral for aksjen.

Telenor-aksjen endte opp 0,3 prosent til 66,90 kroner.

Stigende oljelagre
Fra USA meldes det om uventet store råoljelagre, men samtidig også overraskende stort fall i lagrene av bensin.

Les mer: Stigende oljelagre i USA

Oljeprisen stiger. I USA handles nå referanseoljen WTI til drøyt 68 dollar, en oppgang på rundt 2 prosent fra tirsdag.

På Oslo Børs falt StatoilHydro 0,7 prosent til 129,90 kroner, mens DNO falt 7 prosent til 4,06 kroner.

Seadrill steg 4 prosent til 120,60 kroner. I går meldte Transocean om forlengelse for en dypvannsrigg til nær 500.000 dollar dagen.

Les mer: Forlenger leie av dypvannsrigg

Frontline senkes
Den amerikanske tankanalytikeren Omar Nokta hos Dahlman Rose har gjort en revisjon av sine estimater for tankrederiene for resten av året, og kutter estimatene for Frontline.

Les mer: Ser minus for Frontline

Fronline-aksjen falt onsdag 1,25 prosent til 134,30 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag