NA24.no

Stiftelse brukte for mange millioner

Seniorrådgiver Per Ole Sollie i Stiftelsestilsynet sier at fakta som BDO-rapporten avdekker viser at det var behov for en gransking av Fadderbarnas framtid. Han håper nå at rapporten kan bidra til å skape ro rundt stiftelsen.
Seniorrådgiver Per Ole Sollie i Stiftelsestilsynet sier at fakta som BDO-rapporten avdekker viser at det var behov for en gransking av Fadderbarnas framtid. Han håper nå at rapporten kan bidra til å skape ro rundt stiftelsen. Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet
Fadderbarnas framtid brukte for mye på administrasjon.

Stiftelsen Fadderbarnas framtid brukte i tidsrommet 2006 til 2009 ca sju millioner kroner mer på administrasjon enn vedtektene i stiftelsen tillater. Slik bruk av midlene som stiftelsen samler inn kan være straffbart.

Det er konklusjonen i engranskingsrapport som revisjonsselskapet BDO har laget på oppdrag fra Stiftelsestilsynet. Fadderbarnas framtid jobber for å skaffe barn i India utdanning og en trygg start i livet, og har i dag rundt 4500 fadderbarn som det samles inn penger til i Norge.

Styret visste om bruddet
Stiftelsens vedtekter slår fast at det ikke kan brukes mer enn 20 prosent av de innsamlede midlene på administrasjon av stiftelsen i Norge. BDOs gransking viser at det siden 2006 er brukt stadig mer penger til drift av stiftelsen, og i 2009 ble vel 46 prosent av de innsamlede midlene brukt på administrasjon. Stiftelsens styre var klar over bruddet på vedtektene, men fadderne ble ikke informert om det som skjedde.

Håper på ro i stiftelsen
Det er første gang Stiftelsestilsynet på denne måten gransker en stiftelse for stiftelsens regning slik stiftelsesloven åpner for. Seniorrådgiver Per Ole Sollie i Stiftelsestilsynet sier at fakta som BDO-rapporten avdekker viser at det var behov for en gransking av Fadderbarnas framtid. Han håper nå at rapporten kan bidra til å skape ro rundt stiftelsen.

- Det er viktig å understreke at stiftelsen allerede har endret sine rutiner, sier Per Ole Sollie i en melding.

Stiftelsestilsynet legger til grunn at styret i stiftelsen nå foretar en forsvarlig gjennomgang og vurdering av rapporten og anbefalingene fra BDO.

- Vi vil ha en nærmere dialog med stiftelsen angående den videre oppfølgingen av rapporten når stiftelsen har hatt sin gjennomgang, sier Sollie i meldingen.

Mistanke om straffbare handlinger
BDO anbefaler at det vurderes om påtalemyndigheten bør orienteres om det som er avdekket. Bakgrunnen er at BDO i rapporten konkluderer med følgende:

  • Det er avdekket mistanke om straffbare handlinger begått av enkeltpersoner og som kan medføre foretaksansvar
  • Flere av handlingene som er avdekket kan gi grunnlag for straffeansvar for stiftelsen eller enkeltpersoner
  • Det foreligger ingen opplysninger om at enkeltpersoner hos Fadderbarnas framtid har mottatt økonomiske fordeler på bekostning av stiftelsen
  • Overforbruket i stiftelsensadministrasjon ble finansiert ved valutagevinst på penger som ble overført til India. Her ble det brukt en underkurs som gjorde at deler av summene kunne føres tilbake til Norge, der de ble brukt i strid med vedtektene i stiftelsen. I stedet kunne pengene vært brukt til å støtte flere fadderbarn i India.

BDOs rapport er i sin helhet tilgjengelig på Stiftelsestilsynets hjemmeside

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere