NA24.no

Stikker kjepper i rente-hjulene

Sist oppdatert:
Den underliggende prisveksten, som Norges Bank skjeler til når de skal bestemme videre rentesetting, var svakere enn ventet i januar.

Utviklingen i kjerneinflasjonen har gjort det vanskelig for Norges Bank den siste tiden. Den underliggende prisveksten, som er konsumprisen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, har steget langt mindre enn anslått.

Dermed har lav prisvekst, sammen med sterk krone, trukket i retning av lav rente. Sterk økonomisk vekst, kraftig økning i husholdningenes lån og strammere arbeidsmarked tilsier på sin side høyere styringsrente.

Bommet med anslagene
Prisutviklingen i januar følger samme trend som tidligere.

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) steg kjerneinflasjonen steg med 0,8 prosent i januar. Til sammenlikning var den underliggende prisveksten i desember 0,9 prosent.

På forhånd ventet økonomene en vekst på 1,2 prosent, og de reelle januartallene endte med andre ord langt under prognosene.

Også Norges Bank var i overkant optimistiske til at prisveksten skulle ta seg opp i årets første måned. Sentralbanken hadde sett for seg at kjerneinflasjonen i januar lå på 1,7 prosent.

Fra desember 2005 til januar i år falt kjerneinflasjonen med 0,1 prosentpoeng.

Billigere klær
Den generelle prisveksten steg med 1,8 prosent på årsbasis, det samme som måneden før. Fra desember til januar sank konsumprisene med 0,3 prosent.

«Viktige faktorer var sesongmessig prisnedgang på klær og møbler samt en reduksjon i foreldrebetalingen i barnehagene», skriver SSB i sin forklaring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere