Gå til sidens hovedinnhold

Stille etter stormen

Etter en skremmende nedtur tirsdag, roet USA-børsene seg onsdag og hentet inn noe av det tapte.

Tirsdag var en usedvanlig tung dag på USA-børsene. Et fall på over 3 prosent - over 4 prosent på det meste - er svært uvanlig her. Dramatikken ble ikke mindre av at datasystemene som regner ut verdien på Dow Jones-indeksen ikke klarte å holde følge.

Da feilen ble rettet, raste indeksen kraftig i løpet av minutter.

- Gårsdagens nedsalg var en vekker for markedet som hadde blitt alt for selvtilfreds for vår smak, sier sjefstrateg Tom McManus i Banc of America Securities til Marketwatch.

Men onsdag var det roligere sjø, og de ledende indeksene stabiliserte seg, tilbragte mesteparten av dagen i pluss og endte til slutt opp rundt en halv prosent.

En viktig faktor bak den positive utviklingen kan ha vært sentralbanksjef Ben Bernanke. Tilfeldigvis skulle han onsdag tale til kongressen. Han benyttet anledningen til å komme med beroligende signaler.

Bernanke sa det ikke var noe nytt i den økonomiske situasjonen i forhold til hans tidligere redegjørelser, og at han ser for seg moderat økonomisk vekst i USA fremover. Bernanke medga at det var tendenser til tapsproblemer for boliglån med dårlig sikkerhet, men mente det foreløpig ikke var tegn til bredere problemer i lånemarkedet.

Han sa også at finansmarkedene så ut til å fungere bra tross turbulensen tirsdag og at han ikke så noen mangel på likviditet.

Bernankes tale kom etter at forgjengeren, Alan Greenspan, tidligere i uken rettet en advarende finger mot faren for resesjon i løpet av året.

Tirsdag bidrog et svært svakt tall for ordreinngangen for investeringsvarer til å sende børsen ned. Også onsdag kom det jevnt over svake makrotall, men altså uten samme markedsreaksjon.

Det amerikanske bruttonasjonalproduktet viser en vekst på 2,2 prosent i fjerde kvartal. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at det foreløpige bruttonasjonalproduktet ville vokse med 2,3 prosent. Opprinnelig var bruttonasjonalproduktet blitt rapportert til 3,6 prosent i slutten av januar, men det var altså ventet en nedjustering av dette.

Salget av nye boliger falt uventet kraftig, fra en årstakt på 1.120.000 i desember til 937.000 i januar. Markedet hadde i snitt ventet 1.080.000, ifølge Briefing.com.

Bedriftsindeksen Chicago PMI falt fra 48,8 i januar til 47,9 i februar, mens snittforventningen var en oppgang til 50.

Oljeprisen har steget onsdag. Et fat nordsjøolje for levering i april har på det høyeste onsdag kveld norsk tid vært oppe i drøyt 62 dollar fatet, mens prisen tirsdag sluttet på 60,25 dollar. Olje- og offshoreaksjoene har jevnt over beveget seg opp i takt med markedet.

Det har vært få kursdrivende nyheter fra viktige selskaper onsdag.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,43% til 12.268,63

Nasdaq +0,34% til 2.416,13

S&P 500 +0,56% til 1.406,82

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året