Gå til sidens hovedinnhold

Stille over Atlanteren

Investeringsviljen var beskjeden dagen før amerikanerne strømmer til valgurnene.

Utviklingen på de amerikanske børsene var sterkt preget av morgendagens avgjørende valg.

NA24 - din næringslivsavis

Investorene synes heller å ha fokus på presidentvalget i morgen enn ved aksjehandelen på Wall Street. Alle de tre toneangivende indeksene endte i tilnærmet flatt terreng mandag.

Den tungtveiende Dow Jones Industrial endte til slutt ned fattige 0,06 prosent til 9.319,83 poeng etter å ha vaket rundt nullpunktet hele handelsdagen. Den brede S&P 500-indeksen falt marginale 0,25 prosent og endte på 966,30 poeng. Teknologitunge Nasdaq Composite endte til slutt opp 0,31 prosent til 1.726,33 poeng.

Ny måned - nye muligheter?
Oktobermåned var en av de verste månedene i aksjemarkedets historie. S&P 500-indeksen falt hele 17 prosent denne måneden. Totalt ble det radert bort verdier for 9.500 milliarder dollar fra børsene verden over i oktober, nesten en tredjedel av hele nedgangen så langt i år.

Rentefall
London interbank offered rate, eller Libor - renten bankene krever for å låne fra hverandre, falt 17 basispoeng til 2,86 prosent i dag. Dette er det laveste nivået siden kollapsen av Lehman Brothers 15. september. Pengemarkedsrenten har falt 16 dager på rad, noe som er et tegn på at myndighetenes redningspakker løser opp i det stramme kredittmarkedet.

Negative innkjøpssjefer
Et av makrotallene som ble lagt frem i dag var en oversikt over innkjøpssjefenes forventninger. Ifølge Institute for Supply Management havnet ISM-indeksen for tjenestesektoren på 38,9 i oktober. Dette er det laveste nivået siden september 1982 og det var på forhånd ventet at indeksen skulle komme inn på 41,5.

- Når man treffer nivåer som er lik som resesjonen på tidlig 1980-tallet, kan man ikke være veldig optimistisk på kort sikt, sa Joel Naroff, sjef i Naroff Ecenomic Advisors til Marketwatch.

Les mer:Svak innkjøpsindeks

Stupende bilsalg
Det ble i dag lagt frem salgsoversikt fra USA for de store bilprodusentene. Statistikkene viser markante fall i omsetningen av biler i foregående måned. Fords bilsalg stupte hele 30,2 prosent i oktober, mens Toyota solgte 23 prosent færre biler i oktober i år enn i samme måned i fjor.

Les mer:Bilsalget stuper

Fallende oljepris
Oljeprisen har i løpet av handelsdagen tikket sakte, med sikkert nedover. En betydelig appresiering av den amerikanske dollaren kan forklare mye av fallet. Når Wall Street stengte handelen kostet et fat amerikansk lettolje med levering i desember 64,23 dollar etter å ha vært godt over 68 dollar fatet tidligere på dagen.

De amerikanske oljeaksjene fulgte utviklingen i resten av markedet og ble notert tilnærmet uendret. Exxon Mobile steg marginale 0,23 prosent, mens Chevron falt 1,22 prosent.

Første tap noensinne
Det ble i dag kjent at det ventes at investeringsbanken Goldman Sachs vil presentere sitt første kvartalsvise tap siden selskapet gikk på børs i 1999. En analytiker fra Merrill Lynch nedjusterte sitt estimat for fjerde kvartal fra pluss 2,98 dollar per aksje til et underskudd på 0,49 dollar per aksje. På grunn av avvikende regnskapsår legger selskapet frem sin kvartalsrapport i desember.

Analytikeren nedjusterte samtidig konkurrenten Morgan Stanley, men venter her et positivt resultat på 36 cent per aksje.

Les mer:Mot første minus for Goldman

Goldman Sachs-aksjen falt 3,7 prosent, mens Morgan Stanley-aksjen steg tre prosent.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg