NA24.no

Foto: Foto (mariamelie.blogspot.com)

Stiller i velkjent PR-triks

Sist oppdatert:
Kommunikasjonstopp er imponert over Amelies støttespillere

Når Madina Salamova, alias Maria Amelie, nå har fått seg et nytt russisk pass er det ikke det ikke helt overraskende at hun stiller i et av de viktigste norske nasjonalsymbolene, Marius-genseren. Dette trekket er ikke helt uvanlig for folk som ønsker å bygge opp imaget hos det norske folk. Blant annet ble det mye diskutert da forbryterkongen David Toska stilte i Marius-genseren under Nokas-rettssaken.

Nå gjør altså Salamova det samme.

Ønsker å fremstå norsk
Kommunikasjonsrådgiver Arent Kragh i Nor PR sier til NA24/Propaganda24 at Salamova ønsker å fremstå som norsk når hun nå stiller i Marius-genseren.

- Hun sier om Norge at det er «et land jeg har elsket og vært en del av i 9 år» - hun anser seg som norsk, og så klart ønsker hun å fremstå som mest mulig norsk. En Marius-genser som dette ser ut til å være, er et tidløst, klassisk og helnorsk design. Dette er et plagg hun føler seg vel i, og gjerne vil bli sett i, sier Kragh til NA24/Propaganda24.

- Hvordan mener du at PR-kampanjen til Maria Amelie og av hennes støttespillere har vært?

- Det ligger an til at reglene for arbeidsinnvandring til Norge blir endret pga hennes situasjon, men samtidig på en måte som neppe kommer til å bety en åpning for særlig mange andre. Rent nøkternt vurdert er det faktisk en betydelig seier, for henne og hennes støttespillere.

Har fått til endring
Kommunikasjonstoppen påpeker at Amelie-saken har trolig ført til at at reglene for arbeidsinnvandring til Norge blir endret pga hennes situasjon. Samtidig på en måte som neppe kommer til å bety en åpning for særlig mange andre, sier Kragh.

Han mener likevel at det rent nøkternt vurdert er det faktisk en betydelig seier, for Salamova og hennes støttespillere, den situasjonen hun er i nå.

- Det er lett å se at saken til sjuende og sist kommer til å ende med at hun får bosette seg her, kommer til å jobbe her helt lovlig, og med tiden kanskje også blir norsk statsborger. Så for hennes personlige del har de oppnådd et betydelig gjennomslag, dog ikke en fullstendig seier, sier Kragh.

Kragh sier videre at et åpenbart viktig trekk i arbeidet til Salamovas støttespillere var å få til en rask og bred mobilisering av personer fra taleføre miljøer.

- Risikoen med det er da selvsagt at du mister litt av kontrollen med budskapet. Hennes «kampanje» og situasjon har blitt brukt til å ta opp situasjonen for alle "papirløse" uten lovlig opphold, reglene for både asyl og arbeidsinnvandring generelt, samt hvordan tvangsreturer gjennomføres. Noen få fokuserte utelukkende på hennes situasjon, sier Kragh.

Kommunikasjonstoppen sier videre at Amelie-saken førte til en debatt om flere andre temaer.

- Viktige og prinsipielle temaer, men om målet fremfor noe var å finne en løsning for henne så burde budskapet vært med spisset inn mot akkurat dét. Selv «tøffe-Jens» vet at «Maria Amelie» til slutt kommer til å få varig opphold i Norge. Den ideelle kampanjen burde da gitt ham akkurat nok handlingsrom til å løse denne spesifikke saken, uten å måtte endre innvandringspolitikken og uten at "Maria" må gjennom noen måneders «strafferunde» i Moskva, sier Arent til NA24/Propaganda24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere