Stiller spørsmål ved Norge som verdens beste land

Forskere tror at Norge skjuler de virkelige tallene.

Igjen har Norge blitt kåret til verdens beste land i Prosperity Index, dette til tross for at vi på det økonomiske barometeret alene har falt fra førsteplass i 2013-indeksen til fjerdeplass i 2015-indeksen.

I grafikken øverst i denne saken kan du se hvordan de ulike landene rangerer. Du kan også se hvordan landene rangerer på ulike barometre som utdanning og økonomi. Nederst kan du se en kort video om hvordan utviklingen går i verden.

Nå sier forskerne bak indeksen at tallene kan være feil, og at Norge egentlig ikke fortjener førsteplassen.

Talsmann Nathan Gamester ved Legatum Institute, som lager den årlige indeksen, sier til The Independent, at noe er rart når man graver seg ned i den norske arbeidsløshetsstatistikken.

Skjult arbeidsløshet

Gamester sier at Norge plasserer en stor gruppe av langtidsarbeidsløse som trygdede eller som tidlig pensjonerte, og at dette er en økende trend også blant personer som er 20 til 24 år gamle.

Dermed forsvinner en stor gruppe «arbeidsløse» ut av statistikken over arbeidsløshet i Norge.

- Vi har sett litt på disse dataene, og har blitt svært overrasket. Vi har alltid vært veldig positive overfor Norge, så da landet i år hadde falt ned i den økonomiske kategorien, bestemte vi oss for å se litt nærmere, sier Gamester og legger til.

Ikke hele sannheten

GAMESTER: Talsperson Nathan Gamester ved Legatum Institute.

- Den økte arbeidsløsheten forteller ikke hele sannheten.

Gamester sier at arbeidsløshet er en viktig del av vurderingen når 142 land rangeres i Prosperity Index.

- Hvis sann statistikk var tilgjengelig, ville Norge falt, sier Gamester uten å kunne si om Norge hadde mistet førsteplassen.

Norge fikk førsteplassen foran Sveits og Danmark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.