NA24.no

Stjeler kunst for 41 mrd.

Sist oppdatert:
Det er ikke bare i Norge den illegale kunsthandelen har økt. På verdensbasis stjeler man for 41 milliarder hvert år.

Tallene er hentet fra FBI, som etterlyser flere tusen kunstverk.

FBIs særskilte Art Crime Team (ATC) har blant annet utarbeidet en ti på topp-liste over de mest ettersøkte, og blant dem er Edvard Munchs «Skrik» med på en fjerdeplass. Andre kjente malere som figurerer på listen, er Cezanne, van Gogh og da Vinci.

De siste årene har ATC klart å oppspore over 100 verk, deriblant et selvportrett av Rembrandt som ble beslaglagt i København for tre måneder siden, skriver NRK.

Fant kunst etter 60 år

FBI stod også bak da tre av femti savnede malerier ble funnet igjen ved en auksjon, 60 år etter at de ble stjålet.

Bildene tilhørte bymuseet i Pirmasens i vest-Tyskland. Men de ble flyttet til en skole i 1942 for å verne dem mot bombeangrep. Museet rapporterte i september 1945 at bildene var gått tapt «under de amerikanske troppenes ankomst.».

LES MER OM SAKEN HER

Munch-ranet

Kunsttyveriet som har fått mest oppmerksomhet i Norge det siste året, er ranet av Munchs «Skrik» og «Madonna». Tirsdag denne uken reiste politiet tiltale mot de seks politiet mener har spilt en rolle i saken.

ALT OM TILTALEN HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere