NA24.no

Stjernesmell på børsen

Sist oppdatert:
Nok en kalddusj på de amerikanske børsene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Mandag fikk børsen i New York en svak start på uken. Aksjene falt etter en skuffende rapport om salgsutviklingen av brukte boliger. Det har ikke vært flere usolgte brukte boliger i markedet på nærmere 16 år, og det skuffet et nervøst marked. Tirsdag ble vondt verre da det ble kjent at forbrukernes tillit ikke har falt mer siden orkanen Katrina.

NA24 - din næringslivsavis

Forbrukertilliten i august var på linje med forventningene, men lavere enn i juli. Tallene fra USA viser at tillitsindeksen falt til 105 fra 111,9 i juli. Dermed er forbrukertilliten på det laveste nivået siden august 2006.

Ikke mot rentekutt
I tillegg klarte ikke sentralbanken å forsikre investorene om at et snarlig rentekutt er i deres tanker. To timer før slutten slapp sentralbanken en oversikt over hvordan de tenkte ved forrige rentemøte, og investorene trålte skuffende igjennom for å se hvordan de vil tenke i forkant av neste rentemøte.

- Markedsdeltakerne er skuffet over det faktum at det ikke engang var et lite mindretall som ønsket å endre til et nøytralt ståsted, enda mindre å angripe den gryende kredittkrisen, sier en aksjestrateg, ifølge Marketwatch.

Usikkerheten som preger markedet har den siste tiden, så også tirsdag, gjort seg synlig gjennom en lavere omsetning enn normalt.

Et av verdens største meglerhus kutter en rekke av sine kollegaer. Merrill Lynch har senket anbefalingen på aksjene til Citigroup, Lehman Brothers og Bear Stearns. Nedjusteringen kommer etter at estimatene er kuttet for inneværende og neste år, skriver Bloomberg News.

Finansaksjene har falt mest av alle aksjene i de ti industrigruppene som inngår i indeksen S&P 500. Bekymringer knyttet til hvordan tillitskrisen i kredittmarkedet vil slå ut på resultatene til finansselskapene har ført til at denne sektoren har gjort de svakest.

- Det er for tidlig å faktisk kjøpe finansaksjer, sier porteføljeforvalter Peter Sorrentino ved Huntington Asset Management til Bloomberg News.

Forvalteren venter at det vil kommer flere relaterte saker flytende opp til overflaten.

Oljeprisen faller.
Etter å ha vært opp tidligere i handelen faller oljeprisen på råvarebørsen i USA. Frontkontrakten på WTI-oljen handles så lavt som 71,53 dollar, som er en nedgang på 44 cents, på Nymex. Før dagen hadde oljeprisen steget med nesten tre prosent de tre siste sesjonene.

I London ble oktoberkontrakten på nordsjøoljen handlet for 70,56 dollar som er en nedgang på 39 cents.

Usikkerheten i aksjemarkedet generelt har også forplantet seg til handelen i oljen. På onsdag kommer de ukentlige lagertallene fra USA og da kan markedet få litt bedre oversikt over tingenes tilstand.

Dagens nøkkeltall:
Dow -2,10% til 13.041,85

Nasdaq -2,37% til 2.500,64

S&P 500 -2,35% til 1.432,36

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere