Gå til sidens hovedinnhold

Stjernestøv på vei til jorden

Søndag lander en liten kapsel i USA med eksklusivt suvenir fra verdensrommet.

Klokka 06.57 norsk tid søndag ventes kapselen med romstøv å lande i Utah i USA. Det er første gang i historien at kometprøver hentes ned til jorda, skriver Norsk Romsenter på sine nettsider. Ikke siden månelandingene i årene fra 1969 til 1972 er det hentet ned håndfaste prøver fra verdensrommet.

På støvjakt rundt sola
Den amerikanske romsonden Stardust - den første NASA-ferden som retter all oppmerksomhet mot en komet - ble skutt opp 7. februar i 1999. I løpet av nesten sju år har den kretset rundt sola tre ganger. På vei mot kometen Wild 2 har den samlet inn det romforskerne kaller «interstellart støv», det vil si romstøv.

Tett på kometen
Da Stardust for to år siden passerte komethalen til Wild 2, samlet den inn prøver av kometstøvet, skriver Norsk Romsenter på sin nettside. Romsonden var på det tidspunktet bare 240 kilometer fra kometens kjerne. Den fjernstyrte støvsugingen foregikk 389 millioner kilometer hjemmefra ved hjelp av en utfellbar innretning med et areal på 1.000 kvadratcentimeter.

Nå venter romforskerne spent på kapselens landing i Utah og håper at fallskjermen åpner seg slik den skal så ikke romstøvet spres for vinden på jorda.

Les mer på www.romsenter.no

Se NASA-animasjon om Stardusts nærkontakt med Wild 2 . (Quick Time)

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser