NA24.no

Stoler ikke på bankene - staten tar kontroll over renta

(Regjeringen Web-TV)
Sist oppdatert:
Staten tar kotroll over NIBOR-fastsettingen.

Tidligere har norske banker selv styrt fastsettelsen av den viktige pengemarkedsrenten NIBOR. Nå vil staten ha kontroll over prosessen.

Norwegian Interbank Offered Rate (NIBOR) beregnes fortløpende som et gjennomsnitt av hva seks store norske banker krever i renter på usikrede utlån til andre banker.

Finansminister Sigbjørn Johnsen vil endre måten denne renten bestemmes på. I et brev til Finanstilsynet ber han om at det utarbeides nye regler slik at fastsettelsen av renten kan bringes «inn under offentlig regulering og tilsyn», skriver Aftenposten i følge NTB.

NIBOR er sentral for norsk økonomi blant annet fordi mange lån og finansielle kontrakter tar utgangspunkt i den.

Bankenes interesseorganisasjon Finans Norge har til nå hatt ansvaret for NIBOR-fastsettelsen og har gjort flere endringer for å styrke tilliten. Blant annet har Oslo Børs fått ansvaret for kalkulering og overvåking av NIBOR. Børsen skal rapportere NIBOR-rentene på lik linje med aksjekurser og annen indeksinformasjon.

– Finans Norge har gjort betydelige forbedringer for å styrke tilliten til NIBOR. Grunnen til at vi også trenger offentlig regulering og tilsyn, er at denne renten er så viktig for norsk økonomi, sier Johnsen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere