NA24.no

Stoler ikke på Gazprom

Storbank vil ikke lenger støtte Sakhalin-2 etter at Gazprom vant kontroll.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den europeiske banken for rekonstruksjon og utvikling, EBRD, trekker sin støtte til Sakhalin-2 naturgassrørledning, ifølge BBC.

NA24 - din næringslivsavis

Beslutningen har kommet etter at det statskontrollerte selskapet rundt juletider i fjor tilvant seg kontroll over feltet.

Banken sier at de ikke lenger kan vurdere prosjektet ettersom det har kommet en ny eierskapsstruktur og fordi majoritetsaksjonærene har endret seg. Men banken åpner allikevel opp for å komme med investeringer i feltet senere, dersom partene ønsker det.

Press førte til salg
Verdens største gasselskap, Gazprom, som styres fra Kreml, bladde opp 7,45 milliarder dollar for 50 prosent pluss en aksje av feltet. Dermed fikk russerne kontroll på det gedigne feltet. Selgerne var Royal Dutch Shell og de japanske selskapene Mitsui og Mitsubishi. Den tidligere storeieren Shell vil fortsette i ledelsen av prosjektet og som teknisk rådgiver med sin gjenværende eierandel på 27,5 prosent. Før avtalen hadde selskapet 55 prosent. Mitsui har nå en eierandel på 12,5 prosent, mens Mitsubishi har ti prosent.

Det er ingen tvil om at det er kraftig russisk press som har gitt Gazprom kontroll over feltet. Russiske myndigheter har åpenbart irritert seg over avtalen med de utenlandske selskapene, som ble inngått på 1990-tallet. Da var oljeprisen lav, og landet trengte utenlandske investeringer.

Store kostnadsoverskridelser som ville forsinke de statlige inntektene fra feltet, gjorde ikke stemningen bedre.

Etter hvert har det beleilig dukket opp stadig flere offentlige hindringer, blant annet fra miljømyndighetene, som truet fremdriften av prosjektet.

Mektige Gazprom
Det gikk bare et kvarter etter meldingen om Gazproms inntreden før Shell kunne sende en ny pressemelding om at de det russiske industri- og energidepartementets godkjenner et revidert budsjett for Sakhalin 2 og at partene nå regner med å bilegge alle stridigheter. Umiddelbart kom det også politiske signaler fra Kreml om at prosjektets miljøproblemer nok vil la seg løse gjennom dialog mellom partene.

Det spørs også om ikke den siste tids konflikt mellom Hviterussland og Russland spiller inn på bankens avgjørelse om å subsidiere en gassledning. Russland kom seirende ut av kampen med nabolandet med en nyvunnet eierandel på 50 prosent på rørledningen i Hviterussland.

OECD har også tidligere signalisert at de er svært bekymret for utviklingen i det statseide gasselskapet Gazprom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere