Stolt-Nielsen ser to tøffe år

Foto: (Scanpix)

Stolt-Nielsen-konsernet overrasket positivt i fjerde kvartal, men ser urolige farvann.

29.01.09 13:32

Kjemikalietankrederiet Stolt-Nielsen SA avsluttet 2008 bedre enn ventet, men de to neste årene vil bli langt tøffere for gruppen. Det går frem av rapporten Stolt-Nielsen har lagt frem for fjerde kvartal torsdag ettermiddag.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet


- Mens Stolt-Nielsens utvikling i 2008 reflekterer fire etterfølgende kvartaler med gode resultater, har effektene av svakere etterspørsel og bratt fall i den globale økonomiske aktiviteten nå begynt å ha merkbar innvirken på vår drift. Forretningsforholdene fortsatte å forverres i desember, noe som sterkt indikerer at Stolt-Nielsens relativt favorable fjerde kvartalsresultater ikke bør tjene som en indikasjon på vår kortsiktige utvikling, sier konsernsjef Niels G. Stolt-Nielsen i en kommentar.

Overraskende sterkt
Rederi- og oppdrettsgruppens fjerde kvartal ble avsluttet regnskapsmessig 30. november, og viser derfor ikke utviklingen for desember. Selskapet har avvikende regnskapsår.

Fjerde kvartal viste et overskudd på driften på 48 millioner dollar, som var klart over analytikernes prognose på 40 millioner dollar. Analytikerne traff derimot på topplinjen, som ifølge estimater innhentet av TDN Finans var ventet å havne på 489 millioner dollar, som også var fasiten.

I tredje kvartal endte driftsinntektene på 522 millioner dollar med et driftsoverskudd på 48 millioner dollar.

Netto resultatet i fjerde kvartal endte på 53 millioner dollar, opp fra 42 millioner i forrige kvartal. En del av forklaring ligger i en skattemessig reversering på 9,5 millioner dollar. Analytikerne hadde ventet et nettoresultat på 27 millioner dollar.

HTML EMBED


Brottsjøer
Om fjerde kvartal ble bra, så ser Stolt-Nielsen nå frem til to år med brottsjøer i markedet for sjøvertstransport av kjemikalier. Stolt-Nielsen er sammen med Odfjell-konsernet ledende i dette markedet globalt.

- Gitt de nåværende globale økonomiske forholdene ser vi liten grunn til optimisme. Vi forventer 2009 og 2010 blir ekstremt utfordrende år for vår bransje, og vi planlegger deretter, sier Stolt-Nielsen i rapporten.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her


Allerede fall
Stolt-Nielsen merket allerede i fjerde kvartal fallende aktivitet og inntekter, men store fall i bunkerskostnader og bortfall av rederiets store juridiske kostnader, holdt driftsresultatet seg nær uendret.

Stolt-Nielsen timecharterindeks falt med 2,3 prosent i løpet av kvartalet til 1,30.

Driftsresultatene falt både for kjemikalietankskipene og terminalvirksomheten, men Containervirksomheten og oppdrettsvirksomheten Stolt Sea Farm viste en positiv utvikling i forhold til tredje kvartal.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag