Stoltenberg beklager ikke tegningene

Statsminister Jens Stoltenberg ønsker ikke å beklage at Magazinet trykket de kontroversielle tegningene av profeten Muhammed.

31.01.06 13:50

- Jeg kan ikke beklage noe norske aviser skriver i et land med ytringsfrihet, men jeg er lei meg. Jeg mener det er unødvendig å karikere Muhammed og på den måten såre menneskers følelser, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Dette er første gang Jens Stoltenberg uttaler seg om saken etter at det kristne avisa Magazinet og danske Jyllands-Posten trykket tegninger av Muhammed som har vakt sterke reaksjoner i den muslimske verden.

- Galt å brenne flagg
Blant annet advarte palestinske militante grupper nordmenn og andre skandinaver mot å oppholde seg i Palestina. Samtidig ble norske og danske flagg brent av rasende demonstranter.

Stoltenberg mener at reaksjonene som er kommet med blant annet brenning av norske flagg blir feil.

- Det er jo helt galt å brenne norske flagg. Det at noen på en sånn måte har karikert Muhammed er ikke noen unnskyldning, sier statsministeren.

- Godtar ikke voldsbruk
På spørsmål om Norge nå bør trekke tilbake pengestøtten til palestinske myndigheter, svarer Stoltenberg følgende:

- Veldig mange land har støttet fredsprosessen for å sikre gode sosiale levekår for blant annet flyktningene. Det er viktig for fredsprosessen. Men vi har gjort det klart for Hamas at vi ikke godtar voldsbruk.

- Er dette et spørsmål om ytringsfrihet?

Ja, og derfor kan jeg ikke beklage. Ytringsfrihet må gjelde for ytringer som en ikke liker, ellers har ikke ytringsfrihet noen mening. Når det gjelder ytringer om religiøs tro har vi blasfemiparagrafen, men den vurderer domstolene.

- Er trusselbildet forandret etter at Magazinet trykket bildene?

- Det er politiet som foretar en løpende vurdering av trusselbildet, men det viser at Norge er en del av en verden der spenningsnivået er høyt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.