Stoltenberg kommenterer Øygard-saken

Nå ber også statsminister Jens Stoltenberg Øygard om å trekke seg.

15.10.12 10:27

HTML EMBED

LILLEHAMMER (Nettavisen, NTB): Mandag morgen kommenterer også statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg spørsmålet om ordførervervet for første gang, og gjentar at Aps råd er at Øygard trekker seg:

- Vi mener at det som er kommet frem, og som ikke er bestridt, er av en sånn karakter at det er uforenlig med den tilliten en ordfører bør ha, sa Jens Stoltenberg på Politisk Kvarter på NRK.

Stoltenberg påpeker samtidig at han ikke har tatt stilling om Øygard er skyldig i det han er tiltalt for. Han sier også at han ikke har snakket med Øygard på lenge.

Les også: Bordet fanger i Vågå

- Trekker seg ikke
- Jeg har nettopp snakket med Rune Øygard og kan bekrefte at han slik situasjonen er nå, ikke trekker seg som ordfører i Vågå, sier Live Langøygard, leder av Vågå Arbeiderparti, til Aftenposten sent søndag kveld.

Hun viser til at Øygard står midt oppe i en rettssak, og sier det vil komme mer informasjon de neste ukene som han mener vil gi et bedre inntrykk. Derfor vil han ikke trekke seg, ifølge Langøygard.

HTML EMBED

Vågå Arbeiderparti har heller ikke bedt Øygard om å gå, ifølge advokat Mette Yvonne Larsen. Hun bekrefter overfor NTB sent søndag kveld at Øygard har fattet den foreløpige beslutningen i løpet a helgen.

- Vågå Ap drøfter nå andre løsninger for Øygard, blant annet permisjon uten lønn, sier Larsen til NRK.

Les også disse sakene:

Kona skal vitne
Mandag inntar kjæresten og foreldrene til den mindreårige jenta som Vågå-ordfører Rune Øygard er tiltalt for å ha forgrepet seg mot, vitneboksen. I tillegg skal Øygards kone, Reidun, vitne.

Konas forklaring regnes som en av den overgrepstiltalte ordførerens viktigste, fordi hun skal ha tilbrakt mye tid med mannen og den fornærmede jenta. Kona har støttet sin mann helt siden jentas familie anmeldte han 25. september 2011.

Les ved flere artikler om saken:

Jentas kjæreste forklarer seg
Videre skal den 16 år gamle jentas kjæreste forklare seg i løpet av dagen. Han skal ha vært den første utenforstående som fikk høre om de angivelige seksuelle overgrepene Vågå-ordfører Rune Øygard skal ha utsatt henne for. Den drøyt ett år eldre gutten skal også ha vært den direkte foranledningen for ordførerens angivelige sjalusi og desperasjon da han ifølge jentas forklaring innså at hun var i ferd med å innlede et forhold til en annen.

«Du har vel ikke svart han Rune i dag? Hvis du har gjort det, blir det verre og verre. Han ødelegger forholdet vårt», skrev 18-åringen i en tekstmelding kort tid før påstandene til jenta havnet på politiets bord.

Foto: Geir Olsen/VG/Scanpix

Røpet forholdet
Motvillig fortalte den 16 år gamle jenta sin nye kjæreste om forholdet til Øygard. Egentlig ville hun ikke at noen skulle vite hva som hadde foregått de siste to årene, framholdt hun i sin forklaring for tingretten.

Det er ventet at 18-åringen vil understøtte jentas forklaring om de dramatiske dagene og ukene før saken ble anmeldt av jentas mor.

Ifølge jentas forklaring skal opplysningene om forholdet til Øygard raskt ha gått fra kjæresten til hans mor og videre til hennes egen mor, som gikk til politiet med saken.

Foto: Roald, Berit

Foreldrene forteller
Begge jentas foreldre kommer til å vitne mandag, og vil trolig blant annet bli spurt om forholdene Øygard hevder var grunnen til at han i så stor grad måtte ta seg av 16-åringen. For forsvaret vil også to episoder da moren har gått videre med opplysninger om lærere som skal ha vært nærgående være interessant.

Også moren til 18-åringen skal etter planen vitne mandag.

Øygards kone Reidun varslet gjennom forsvareren, advokat Mette Yvonne Larsen, at hun likevel ikke vil begjære lukkede dører når hun gir retten sitt vitneprov mandag.

Foto: Roald, Berit

Leste opp Skype-meldinger
Fredag 12. oktober leste aktor Thorbjørn Klundseter opp flere samtaler Rune Øygard og den mindreårige jenta hadde på Skype.

I samtalene kommer det fram at de to har hatt flere samtaler med et seksualisert språk.

Øygard selv omtaler samtalene som «griseprat», men vedgår at han gikk langt over streken med chattingen.

- Det var griseprat, det var det det var, sa han om innholdet før det ble lest opp.

De to skal ved flere anledninger ha skrevet at de elsket hverandre. Det kommer også fram at jenta angivelig skal ha vist seg delvis avkledt for ordføreren, mens han satt på jobb på sitt ordførerkontor. Jenta var på dette tidspunktet 14 år.

I en av samtalene som leses opp, kommer det blant annet fram at Øygard ber jenta fjerne brystholderen sin mens de chatter.

«Må du ha på den hengekorgen», spør han i en samtale.

Mistillit til Øygard
Søndag kveld ble det klart at Oppland Arbeiderparti stiller seg bak rådet partisekretær Raymond Johansen kom med til Vågå Arbeiderparti før helgen.

Aps partisekretær Raymond Johansen mener ordfører Rune Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken.

Rune Øygard har i helgen vært i samtaler med lokalpartiet, etter at Ap-ledelsen fredag sa at han bør trekke seg som ordfører. Øygard har i dag en avtale om permisjon med lønn til rettssaken.

Mest lest på Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.