NA24.no

Stoltenberg krever opprydding

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Krever opprydding i Aker-saken. Vil ikke kommentere forholdet til Røkke.

Mandag kom statsminister Jens Stoltenberg hjem fra påskeferie og deltok på NRK Dagsrevyen .

Stoltenberg gjentok flere ganger at det må ryddes opp Aker-saken, men ville ikke svare på flere spørsmål om sitt forhold til Kjell Inge Røkke.

- 2. april, på Aker-dagen, hyllet du Kjell Inge Røkke. Hyller du ham i dag?

- Det viktigste nå er at det blir ryddet opp i denne saken, at all tvil rundt framgangsmåte og verdsetting av disse transaksjonene blir fjernet, sa Stoltenberg.

- Det som er viktig er at all tvil fjernes, sa han og pekte på at saken er viktig i seg selv, men også fordi staten er eier i mange andre bedrifter.

- Det har åpenbart vært behandlet på en dårlig måte i selskapene. Vi mente denne saken hører hjemme i generalforsamling, sa han.

- Hylle pioneren
Stoltenberg er blitt trukket inn i saken, ikke bare fordi han er statsminister, men fordi han torsdag for halvannen uke, samme dag som de omstridte transaksjonene var blitt kjent, deltok på Aker-dagen og hyllet Kjell Inge Røkke.

Da sa han følgende: - Vi ser ikke at det har skjedd noe i disse selskapene som er i strid med de forutsetningene vi hadde da vi gikk inn.

Han avsluttet slik: - Jeg er her for å hylle pioneren, men også pionérvirksomheten som Kjell Inge Røkke har stått for i norsk industri. Du kan se Stoltenberg hyllest hos TV 2.

Unnskyldning
Da det ble satt fokus på dette, sendte Kjell Inge Røkke en unnskyldning for at Stoltenberg var satt i forlegenhet.

«Det var ikke en del av opprinnelig plan at dette programmet skulle sammenfalle med offentliggjøringen av avtaler som i ettertid har vist seg å være kontroversielle. Det var slett ikke en del av planen at han skulle behøve å forholde seg til - og kommentere - disse avtalene,» het det i meldingen.

Les mer: Røkke: - Unnskyld, Jens!

Uenige om prosessen
Staten er sammen med Aker ASA og Wallenberg-sfæren eiere av selskapet Aker Holding, som har som eneste oppgave å eie en post på drøyt 40 prosent av aksjene i Aker Solutions (tidligere Aker Kværner).

Bråket skyldes en milliardtransaksjon hvor virksomheter ble solgt fra Aker ASA til Aker Solutions. Kjell Inge Røkke har mye større eierinteresse i Aker ASA enn i Aker Solutions, mens staten bare eier i Aker Solutions via Aker Holding.

Saken ble ikke behandlet på generalforsamling i Aker Solutions, bare i et datterselskap, som var den formelle kjøperen. Ledelsen i Aker og Aker Solutions mener prosessen er korrekt gjennomført, men det mener altså ikke regjeringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere