NA24.no

Stoltenbergs kriseoppskrift

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg har oppskriften klar for å komme ut av finanskrisen.

RADISSON SAS SCANDINAVIA HOTEL (NA24): - Hvordan begrense virkningen av finanskrisen er et viktig tema, sier statsminister Jens Stoltenberg, og skisserer tre virkemidler for å klare å komme ut av finanskrisen.

NA24 - din næringslivsavis

Lavere rente
Virkemiddel nummer en for å få skikk på norsk økonomi er lavere rente.

Styringsrenten har gått fra 5,75 prosent til 2 prosent på kort tid. Det gir en økt kjøpekraft på 30 milliarder kroner i norsk økonomi, mener statsministeren.

- Renten er det viktigste virkemidlet vi har mot en økonomisk nedgang, sier Stoltenberg, som mener en forutsetning for å kunne sette ned renten i økonomisk vanskelige tider er at man øker renten i oppgangstider.

- Hvor lavt kan renten i Norge gå?

- Jeg har ingen vurdering utover det som ligger i Norges Banks rentebane, og kommer ikke til å spekulere i det, sier Stoltenberg til NA24.

I Norges Banks hovedscenario får man en styringsrente på vei ned mot en prosent, men sentralbanken utelukker ikke nullrente i Norge. I den siste Pengepolitisk rapport blir det pekt på at det er en viss sannsynlighet for at renten kan gå mot null våren 2010.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bjerke smil
Stoltenberg holdt en flammende appell til de 450 fremmøte på Finansnæringens konferanse. Hans andre virkemiddel for å få økonomien i gang er å få banknæringen opp å gå for egen maskin med nye utlån.

Ministerens kompis og DnB Nor-sjef Rune Bjerke satt på første benk.

- Bank og finansnæringen må begynne å fungere igjen, formelig tornet ministeren, til anerkjennende nikk fra Bjerke.

Bjerke er valgt inn som nestleder i organisasjonen. Stoltenberg mener at proppen i kredittformidling er underkommunisert i den offentlige debatten.

- Dere gjør også den ubehagelige jobben med å avgjøre hvem som ikke skal få lån, sier ministeren, og legger til at banksjefer til og med har den ubehagelige jobben å si nei til de som ikke fortjener lån.

Politisk utøvelse
Det tredje virkemidlet er finanspolitikken som på mange måter er det samme som rentepolitikken. Stoltenberg mener markedene ikke kan styre seg selv.

- Vi må bruke finanspolitikken for å styre økonomien, sier Stoltenberg, og var rask til å legge til at man må holde igjen i gode tider.

Han viste til viktigheten av dette gjennom eksempler med sine kollegaer i president Barack Obama og Storbritannias, statsminister og leder for arbeiderpartiet, Gordon Browns voldsomme stimulans i egen økonomi.

- De har problemer med å finansiere pakkene, sier den norske statsministeren.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere