NA24.no

Stopper Googles bokdrøm

Foto: BORIS ROESSLER (EPA)
Sist oppdatert:
IT-giganten møter veggen i Europa.

IT-kjempen Google møter problemer med europeisk lovgivning i arbeidet med å sette ut i live sitt ambisiøse bokprosjekt, Google Books. Det melder Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet, som er mest kjent for sin søkemotor med samme navn, arbeider for tiden med å gjøre bøker like lett tilgjengelige som internettsider.

Avtale
Tidligere i år har selskapet fått på plass avtaler med forfattere og forlag i USA, som tillater dem å kopiere millioner av bøker og legge dem ut på nettet.

Imidlertid har selskapet møtt veggen i Europa. En enorm spredning i reglene for opphavsrett har gjort det umulig for Google å få på plass et lignende samarbeid på denne siden av Atlanteren.

Dette håper selskapet å få endret på. IT-giganten er i ferd med å beile til EU-kommisjonen for å få vedtatt et felles regelverk for medlemslandene.

-Mer demokratisk
Google vil skanne inn og publisere et tosifret antall millioner av bøker, hovedsakelig bøker som ikke lenger trykkes, noe de sier vil gjøre informasjonsinnhenting «mer demokratisk».

- Vi har sett en demokratisering av tilgang til online informasjon. Det er viktig at disse bøkene ikke utelates, sier Dan Clancy, lederen for bokprosjektet, i høringen foran den Europeiske kommisjon.

Kontroversielt
Googles satsning er definitivt kontroversiell. Selskapet ble saksøkt av en rekke forfattere som ikke hadde gitt dem tillatelse til å begynne å skanne inn bøkene. Forfatterne er redde for at prosjektet kun vil gavne IT-giganten, samtidig som det ødelegger for sjansene for at bøkene deres skal bli re-publisert.

Men langt fra alle forfatterne er imot forslaget. En forfatter som tidligere hørte til blant de saksøkende uttalte under høringen at Goggles prosjekt «bringer verkene til et helt nytt publikum».

Redd monopolmakt
Flere er også redde for hvor mye makt en slik database vil gi IT-selskapet. Blant dem er rivalen Microsoft, som blant annet har prøvd å ta opp kampen på søkemotorfronten med søketjenesten Bing. Programvaregiganten sponser en lobbyorganisasjon, ICOMP, som kjemper mot prosjektet, som de mener vil gi Google et «varig monopol».

Flere bibliotek har også fremmet sin bekymring over at Google ikke har oppgitt noen pris for hva denne tjenesten kan komme til å koste. De er redde for å bli gjenstand for en slags utpressing fra selskapet. En slik tjeneste vil nesten være nødvendig å anskaffe for ethvert stort bibliotek, men kan komme til å bli dyr da det ikke er noen alternativ.

Europeana
EU har allerede opprettet et eget onlineregister med bøker, Europeana, der gamle verk som de skrevet av William Shakespear ligger ute.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere