NA24.no

Stopper ikke rentefesten

Foto: Nettavisen.
Sist oppdatert:
Prisene høyere enn ventet.

Inflasjonen (KPI) falt med 0,3 prosent fra desember 2008 til januar 2009. Nedgangen skyldtes hovedsakelig tilbudspriser på klær. Fra januar 2008 til januar 2009 steg KPI med 2,2 prosent, mens KPI-JAE steg med 2,8 prosent i samme periode, viser tirsdagens statistikk fra Statistisk sentralbyrå.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

- Det ble litt høyere inflasjon enn både vi og konsensus ventet, og det har også gitt et lite utslag i rentemarkedet. Men utslagene var umiddelbart litt mindre enn det som er vanlig ved slike avvik. Det tolker vi som at det ikke mye fokus på inflasjon som det tidligere har vært, sier seniorøkonom Ole Christian Bech-Moen i DnB Nor Markets til NA24.

- Vil fortsatt kutte renten
Det er spesielt økningen i husleieprisene som har gjort at meglerhuset bommet med 0,2 prosentpoeng i sine estimater. Kjerneinflasjonen landet på 2,8 prosent, mens det var ventet 2,6 prosent.

- Ser vi litt fremover, tror vi at inflasjonen nå har toppet, og at den vil komme godt ned fremover. Derfor tror vi ikke dette har noe særlig å si for Norges Banks rentebeslutninger på de to kommende rentemøtene, mener Bech-Moen.

Ifølge Bech-Moen må det komme flere høye inflasjonstall på rad, for at det skal ha noen innflytelse på rentefastsettelsen, og hindre Norges Bank i å kutte renten like mye som ventet.

- Fokus er nå på andre ting enn på inflasjonen, fastslår Bech-Moen.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Økt risiko for mindre rentekutt
I et notat mener Handelsbanken at det uventede hoppet i inflasjon utgjør et dilemma for Norges Bank.

Basert på den svake utviklingen i realøkonomien og forventninger om fallende inflasjon fremover, opprettholder Handelsbanken sine forventninger om rentekutt på 0,5 prosentpoeng i mars og et like stort kutt innen sommeren.

- Men risikoen har nå beveget seg mot mindre rentekutt, mener Handelsbanken.

Handelsbanken peker blant annet på at en forsinket effekt av den svake kronekursen har ført til høyere priser på biler, og heller ikke et tilsynelatende aggressivt januarsalg på sko, klær, møbler og hvitevarer førte til noe lavere prisfall enn vanlig. Flyreiser falt uventet mye i pris, men dette ble oppveid av økte husleiepriser og hotell og restaurantpriser til tross for et svakt marked.

- I sum gav dagens tall oss en kalddusj. Vi kan bare krysse fingrene og håpe at trenden vil snu fremover. Vi tror det vil skje, skriver banken i notatet.

Se innslag fra TV 2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

286681

Størst bidrag fra klær
Prisfallet henger blant annet sammen med det årlig januarsalget på klær.

- Prisene på klær gikk ned med 10,0 prosent og bidro mest til nedgangen. Det ble også registrert lavere priser på skotøy, møbler samt boligtekstiler. Videre falt prisene på flyreiser med 16,9 prosent, mens elektrisitetsprisene inkludert nettleie falt med 3,0 prosent i samme periode, skriver SSB.

På den andre siden var det flere faktorer som bidro til å dempe nedgangen i inflasjonen. Både økt beregnet husleie for selveiere, og økte priser på biler og drivstoff var de viktigste. Det har også vært en klar prisoppgang på skolefritidsordning.

DISKUTÈR HER:Hva tror du skjer med renten?

Økt årlig vekst
KPI steg med 2,2 prosent fra januar 2008 til januar 2009. Beregnet husleie for selveierne og matvarer bidro mest til tolvmånedersveksten, med en prisoppgang på henholdsvis 4,2 og 4,7 prosent. Tjenester knyttet til transport, kultur og fritid samt restaurant bidro også til veksten i KPI siste tolv måneder.

Endringen i tolvmånedersveksten til KPI-JAE var på 0,2 prosentpoeng, fra 2,6 prosent i desember 2008 til 2,8 prosent i januar 2009, ifølge SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

På estimatet
Konsensusestimatet var at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) holder seg uendret fra desember på 2,6 prosent. Dette var også estimatet til analytiker Ole Christian Bech-Moen i DnB Nor Markets morgenrapport tirsdag.

Konsensusestimatene for inflasjonen (KPI) var på 1,9 prosent, ned fra 2,1 i desember. Også her ligger DnB Nor Markets på konsensus.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere