NA24.no

Stor kvinne-import fra Danmark

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Norge har flere danske kvinner i styrerommene enn det Danmark har.

Det er dermed en formidabel eksport av kvinner fra Danmark til Norge for å bekle styrerommene i norske børsnoterte selskaper, skriver Politiken. Norske bedrifter har 64 danske kvinner i sine styrerom - mens danske bedrifter bare har 48 kvinner.

Fra 1. Januar 2008 er det lovbestemt at norske børsnoterte selskaper skal ha 40 prosent kvinner i styrene.

For å få dette til ha norske bedrifter saumfart Norge etter kvalifiserte styremedlemmer med rett kjønn. Når markedet her er støvsugd, har øynene blitt rettet mot andre land. Og i Danmark har mange bedrifter funnet sine kvinner.

- Det er klokt av norske firmaer å rekruttere fra hele Norden. Spesielt fra Danmark, som ligger helt på bunnen når det kommer til kvinner i styrene. Det er lett å headhunte kvinner der, for det er så mange å ta av, sier forsker Marit Hoel fra det norske Center for Corporate Diversity til Politiken.

Danske børsnoterte bedrifter har 5,6 prosent kvinner i sine styrer. Sånn var det i Norge i 2001.

Flere danske eksperter mener nå at Danmark skal kopiere Norge.

- Det er en usynlig motstand mot å få kvinner inn i styrene, ellers ville vi har kommet mye lengre. Det har ikke skjedd noe spesielt i Danmark de siste 20 årene, sier Aase Hoeck som driver nettstedet, karrierekvinder.dk og som i flere år har jobbet for å få flere kvinner inn i danske styrer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere