*Nettavisen* Økonomi.

Stor nedgang i Kinas handel

BØRSEN I SHANGHAI: Kina importerer mindre og eksporterer mer. Foto: (Scanpix)

Kinas handel med utlandet falt med nesten 7 prosent i første halvår, noe som får følger for verdensøkonomien.

13.07.15 08:19

Mandagens resultat var vel under Beijings vekstmål på 6 prosent, som igjen er en reduksjon fra målet på 7,5 prosent for 2014.

To-veis handel, eksport og import til sammen, har en nedgang på 6,9 prosent til 1,88 billioner dollar, ifølge kinesiske tollmyndigheter. Summen tilsvarer over 15.000 milliarder kroner.

– Vareprisene falt betydelig og dro ned veksten av importverdien, opplyser talsperson Huang Songping i tollmyndigheten. Han opplyser at det er «treg utenlandsk etterspørsel» som er hovedårsaken til utviklingen i handelen.

To-veis handelen med EU falt 6,7 prosent i årets seks første måneder, og med Japan var nedgangen 10,6 prosent.

Kinas import falt for åttende måned på rad i juni, ifølge offisielle kinesiske opplysninger. Sammenlignet med samme tid i fjor, har importen sunket med 6,1 prosent. Eksporten har i samme periode økt med 2,8 prosent.

Kapitalmarkedene i Kina har vært svært urolige den siste tiden, og myndighetene har innført en rekke tiltak for å få slutt på de panikkaktige tilstandene i aksjemarkedet. Shanghai-indeksen hadde en oppgang på 2,3 prosent mandag midt på dagen lokal tid, og den positive utviklingen fortsatte også etter offentliggjøringen av halvårets import- og eksporttall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag