Gå til sidens hovedinnhold

Stor pågang på Altinn etter at skattemeldingen ble lagt ut

Flere opplevde å få feilmelding på Altinn.

Har du gå forsøkt å gå inn på Altinn for å sjekke skattemeldingen? Mange opplevde å få feilmelding i morgentimene tirsdag.

Folk som prøvde å gå inn via BankID på mobil og PC opplevde ikke å komme inn, men Min ID fungerer ifølge Skatteetaten som normalt.

- Klokka 08 hadde 820.000 åpnet skattemeldingen, men ifølge Skatteetaten har det i hovedsak gått bra.

- Når noen får opp en ventetidsplakat er det et redskap for å sikre tilfredsstillende brukeropplevelse for de som logger seg på løsningen. Da er det bare å vente litt og prøve igjen senere. Erfaringsmessig er det ekstra stor pågang mellom kl. 08 og 09, svarer kommunikasjonsrådgiver Helen Rist ved Skattedirektoratet på Nettavisens henvendelse.

Les også: Her kan du sjekke skatten din

Tirsdag morgen la Skatteetaten ut en feilmeldingen nettjenesten. «Det er for øyeblikket stor pågang i ID-porten, og det gjør at enkelte brukere ikke får logget inn med en gang», heter det i feilmeldingen.

Har du fått sjekket skattemeldingen? Tips Nettavisen på 02060 og epost 02060@nettavisen.no.

- Det er stor pågang, og da kommer det slike kømeldinger, forklarer Thomas Aleksander Ege i kommunikasjonsenheten hos Skatteetaten overfor Nettavisen. Han sier det er normalt.

Også hos Brønnøysundregistrene avviser de at skattemeldingen har gitt problemer på nett. Siden meldingene ble lagt ut like før midnatt har det vært 1,265 millioner innlogginger. De fleste kommer gjennom, får Nettavisen opplyst.

Flere som har forsøkt å logge inn med bank-ID opplevde også å få feilmeldinger.

- Må bygge opp kapasitet

- Myndighetene krever snart at alt skal være på nett, men å bygge opp kapasitet som skal takle det, gjør de ikke, skriver en Nettavisen-leser.

- Altinn feilet allerede rett før midnatt, men jeg kom gjennom etter et par forsøk. Ganske fantastisk at et viktig statlig system som dette feiler hver gang det skal gjøre nytte for seg, skriver en annen leser.

- Hvorfor innfører man elektronisk selvangivelse når man ikke klarer å håndtere det? Og hvorfor er det alltid stat og kommune som ikke klarer å følge opp prosjektene sine? spør én leser.

- Folk må roe seg litt

En leser svarer at det ikke er noe stort problem at «noen tusen mennesker må vente noen timer» på sjekke skatten sin.

- Folk må roe seg litt da. Spiller absolutt ingen rolle om du sjekker i dag, i morgen eller dagen etter det. Å bruke masse penger på å håndtere en kapasitet som kun oppstår noen timer hvert år er jo helt meningsløst, skriver en annen leser.

Les også: 740.000 nordmenn må punge ut 26.000 kroner i sommer

4,8 skattemeldinger

Fra midnatt ble nærmere 4,8 millioner skattemeldinger lagt ut. Og de fleste får penger tilbake, mens bare to av ti får skattesmell, melder NTB.

Fra i år heter det skattemelding og ikke selvangivelse etter en lovendring fra nyttår.

– Cirka 2,8 millioner ligger an til å få penger tilbake, mens om lag 740.000 ser ut til å få restskatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NTB.

Kommentarer til denne saken