*Nettavisen* Økonomi.

Stor spenning rundt Jackson Hole møte

Foto: YURI GRIPAS

Den amerikanske sentralbanksjefen skal holde tale i ettermiddag. Markedene skjelver i buksene.

31.08.12 14:31

Den amerikanske sentralbanksjef Ben Bernanke skal holde åpningstale på Jackson Hole-symposiet fredag ettermiddag. Dette er noe markedene lenge har sett frem til.

Det er fortsatt svært stor usikkerhet rundt vekstmulighetene til amerikansk økonomi.

- Trolig vil Bernanke bruke anledningen til å gi klarhet i hva Fed mener om den økonomiske utviklingen, og muligens hinte om hvilke muligheter man har om det skulle være nødvendig å komme med yttelige tiltak, skriver DnB Markets i sin morgenrapport fredag.

I referatet til FOMC fra sist rentemøte viste det seg at flere av medlemmene mente at det var nødvendig for økonomien at sentralbanken skulle gjøre mer.

Nøkkeltallene fra USA har gått i en litt mer positiv retning sammenlignet med tidligere. I andre kvartal hadde de en oppjustering i BNP-veksten til 1,7 prosent på onsdag.

Men dette er fortsatt for lav vekst for USA.

Nordea skriver i sin morgenrapport at ledigheten ikke ser ut til å bli bedre. USA har fortsatt over 8 prosent og de løpende tallene for nye arbeidsledige tyder ikke på at situasjonen har blitt bedre heller.

- Vi tror at Bernanke i dagens tale vil diskutere hvilke muligheter Fed har til å stimulere økonomien, men ikke forplikte seg til å gjøre noe spesifikt på rentemøte 12-13 september. Det kan i tilfellet komme til å skuffe markedet noe, skriver de videre.

Nordea anser det som sannsynelig at Fed vil forlenge løftet om å holde rentene lave fra slutten av 2014 til midten av 2015.

Handelsbanken venter ingen signaler om nye pengepolitiske lettelser.

- Vi tror snarere Bernanke vil bruke dagens foredrag til å snakke om pengepolitikken etter finanskrisen i bedre perspektiv og drøfte en mulighetene sentralbanken har til å stimulere økonomien ytteligere. Uansett blir talen viktig, skrive de i dagens morgenrapport.

en rundspørring utført av Reuters viser at investorer og økonomer som venter at den amerikanske sentralbanken vil annonsere en ny runde med kvanitative lettelser på rentemøtet i september har falt marker de siste to ukene. Hvis ikke Bernanke nevner lettelser kan det bli negativt press på markedene.

- Vi går inn i Jackson Hole-konferansen med et marked som har moderate forventninger til hva Ben Bernanke kommer til å si. Med lavere forventninger i markedet kan imidlertidig potensialet for store svingninger være stort - og en overraskelse kan være på vei, sier trader Chris Weston i IG Markets til Bloomberg News.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag