NA24.no

Foto: YURI GRIPAS

Stor spenning rundt Jackson Hole møte

Sist oppdatert:
Den amerikanske sentralbanksjefen skal holde tale i ettermiddag. Markedene skjelver i buksene.

Den amerikanske sentralbanksjef Ben Bernanke skal holde åpningstale på Jackson Hole-symposiet fredag ettermiddag. Dette er noe markedene lenge har sett frem til.

Det er fortsatt svært stor usikkerhet rundt vekstmulighetene til amerikansk økonomi.

- Trolig vil Bernanke bruke anledningen til å gi klarhet i hva Fed mener om den økonomiske utviklingen, og muligens hinte om hvilke muligheter man har om det skulle være nødvendig å komme med yttelige tiltak, skriver DnB Markets i sin morgenrapport fredag.

I referatet til FOMC fra sist rentemøte viste det seg at flere av medlemmene mente at det var nødvendig for økonomien at sentralbanken skulle gjøre mer.

Nøkkeltallene fra USA har gått i en litt mer positiv retning sammenlignet med tidligere. I andre kvartal hadde de en oppjustering i BNP-veksten til 1,7 prosent på onsdag.

Men dette er fortsatt for lav vekst for USA.

Nordea skriver i sin morgenrapport at ledigheten ikke ser ut til å bli bedre. USA har fortsatt over 8 prosent og de løpende tallene for nye arbeidsledige tyder ikke på at situasjonen har blitt bedre heller.

- Vi tror at Bernanke i dagens tale vil diskutere hvilke muligheter Fed har til å stimulere økonomien, men ikke forplikte seg til å gjøre noe spesifikt på rentemøte 12-13 september. Det kan i tilfellet komme til å skuffe markedet noe, skriver de videre.

Nordea anser det som sannsynelig at Fed vil forlenge løftet om å holde rentene lave fra slutten av 2014 til midten av 2015.

Handelsbanken venter ingen signaler om nye pengepolitiske lettelser.

- Vi tror snarere Bernanke vil bruke dagens foredrag til å snakke om pengepolitikken etter finanskrisen i bedre perspektiv og drøfte en mulighetene sentralbanken har til å stimulere økonomien ytteligere. Uansett blir talen viktig, skrive de i dagens morgenrapport.

en rundspørring utført av Reuters viser at investorer og økonomer som venter at den amerikanske sentralbanken vil annonsere en ny runde med kvanitative lettelser på rentemøtet i september har falt marker de siste to ukene. Hvis ikke Bernanke nevner lettelser kan det bli negativt press på markedene.

- Vi går inn i Jackson Hole-konferansen med et marked som har moderate forventninger til hva Ben Bernanke kommer til å si. Med lavere forventninger i markedet kan imidlertidig potensialet for store svingninger være stort - og en overraskelse kan være på vei, sier trader Chris Weston i IG Markets til Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere