NA24.no

Stor ståhei for superfly

Sist oppdatert:
Her er Boeings nye drømmefly. Se bildene.

Med mer enn 15.000 tilstedeværende lanserte Boeing søndag sin nye stolthet; 787 Dreamliner.

NA24 - din næringslivsavis

Dreamliner er Boeings første nye flymodell siden 1995, og med 677 ordre så langt også den største suksessen. Nå håper verdens nest største kommersielle flyprodusent å ta lederposisjonen fra Airbus i et flymarked som er verdt 60 milliarder i året.

Søndagens lanseringen ble kringkastet direkte på ni forskjellige språk via satellitt til 45 forskjellige land. Seremonimester var den kjente journalisten Tom Brokaw.

Se bildene nederst i saken.

Mer miljøvennlig
Boeing 787 Dreamliner bruker 20 prosent mindre drivstoff per passasjer enn tilsvarende flytyper og produsere mindre CO2, ha stillere avganger og landinger. Modellen er sågar den første som blir bygget av moderne komposittmaterialer. Karbonfiber, som utgjør rundt 50 prosent av flystrukturen, er lettere og skal være mer robust enn aluminium.

Flyet som kan frakte opp mot 330 passasjerer, får også større vinduer, økt kabintrykk og høyere fuktighet for å redusere plager med hodepine og tørre øyne, ifølge Boeing.

Kort testprogram
Nå skal Boeing i løpet av de neste åtte månedene bevise at flyet er klart for kommersiell bruk. Dette er det korteste testprogrammet på 90 år.

Totalt skal Boeing benytte seks fly i programmet, mens man i mai neste år regner med å levere de første flyene ut til kundene. Om alt går etter planen er det All Nippon Airways som får æren av å ta det i bruk.

Kampen mot Airbus
Flyet hjelper Boeing med å vinne flere ordre enn europeiske Airbus for første gang på fem år. Airbus som på samme tid har fått opp salget på sin modell A350 XWB, vil være klar for take-off med denne i 2013, fem år etter Dreamliner.

Ifølge Boeing er 787 utsolgt inntil 2015.

Chicago-baserte Boeings aksjer har reist seg med over 50 prosent de siste to årene, mens aksjen i European Aeronautic Defence & Space Co., Airbus sitt morselskap, har falt 6,3 prosent

787 ble klubbet gjennom av Boeing-styret på slutten av 2003, og har kostet 10 milliarder dollar å utvikle. Til dags dato har 47 selskap bestilt til sammen 677 fly. Verdien på bestillingene er på over 110 milliarder dollar.

Se bildene av Dreamliner i bildekarusellen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere