*Nettavisen* Økonomi.

Storbank: - Norge øker renten først

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Norge kan bli den første av verdens rike land til å øke renten etter krisen.

30.07.09 16:56

Deutche Bank forventer at Norge vil være blant de første til å heve renten. Årsaken er inflasjonen.

Følg valutakursen her

- Innenlandsk inflasjonspress vil bli hovedgrunnen til hvorfor Norges Bank vil være en av de første, om ikke den første, sentralbanken til å heve renten i de industrialiserte landene. Markedet priser inn den første renteoppgangen i begynnelsen av neste år, sier Henrik Gullberg som er strateg i Deutche Bank til Bloomberg News.

- Har ikke luksusen
De siste inflasjonstallene som har kommet viser en inflasjon på 3,4 prosent, mens inflasjonsmålet til Norges Bank er på 2,5 prosent. Store stimulipakker fra regjeringen har også bidratt til at arbeidsledigheten er forholdsvis lav. Torsdag kom tall som viste en arbeidsledighet på 3 prosent.

Styringsrenten ligger altså på 1,25 prosent, i en tid hvor boligprisene stiger friskt og arbeidsledigheten er på et meget lavt nivå sett med europeiske øyne. De fleste med boliglån har nå negativ rente, dersom man regner inn inflasjonen.

- Norges Bank har ikke luksusen med å vente lengre, som andre sentralbanker har, sier Gullberg som peker på at rentebanen ikke er kompitabel med tilstanden som er i norsk økonomi.

Les hva norske økonomer mener om renten

Pest eller kolera?
Men det er ikke et lite dilemma Norges Bank står ovenfor. Dersom det fester seg et inntrykk i valutamarkedet om at Norges Bank vil heve renten mye i tiden som kommer, vil det trekke opp norske kroner på bekostning av dollar, euro og svenske kroner.

Dermed vil norsk eksportnæring, som har fått god hjelp til å takle nedturen i verdensøkonomien, oppleve at konkurransekraften svekkes kraftig. Det vil igjen kunne føre til en massiv industridød. På den andre side: dersom Norges Bank fortsetter å holde en lav krone vil inflasjonen bite, og nye bobler skapes i for eksempel boligmarkedet.

Valg
Bloomberg skriver at regjeringen har varslet stimulansepakker som tilsvarer tre prosent av brutto nasjonalprodukt i fastlands-Norge. Dette for å sikre arbeidsplasser.

- Norge er et unntak. De har store muligheter til å stimulere innenlandsøkonomien ved å bruke oljepenger, og det gjør de, sier Gullberg til Bloomberg News.

Kronen er favoritt
Dersom renten i Norge vil stige fremover, raskere og tidligere enn andre økonomier vi kan sammenligne oss med, vil det få kronen til å styrke seg. Og kronen er allerede en favoritt blant verdens valutastrateger.

Kronen har det siste året vært en av de svakeste valutaene mot euroen. Årsaken er at investorer har trukket ut midler fra mindre og mer eksotiske valutaer, og heller plassert pengene i dollar eller euro. Ettersom investorene søker mer risiko er det grunn til å tro at kronen vil styrke seg igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.