Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Storbank: Boligprisene skal ned fem prosent

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets spår boligprisene vil falle som følge av nye boliglånskrav.
Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets spår boligprisene vil falle som følge av nye boliglånskrav. Foto: (DNB)
Sist oppdatert:
DNBs regneeksperter spår nedgang i boligprisene på opp til fem prosent.

Regjeringen la i går frem sin nye strategi for boligmarkedet. Les mer i saken: "Nå blir det vanskeligere å få boliglån"

Landets største bank har analysert konsekvensene av nye regler.

- Regjeringens strategi for boligmarkedet var ingen stor overraskelse, men kommer til å dempe kredittveksten og boligprisene fremover, skriver DNB Markets i en morgenrapport tirsdag.

Strategien er todelt ifølge DNB Markets: En rekke, noe vage tiltak skal stimulere byggingen, og det blir innført en ny, midlertidig forskrift for boliglån fra 1. juli i den hensikt å dempe etterspørselen etter lån. Forkriften er imidlertid basert på gjeldende retningslinjer og innebærer dermed kun en relativt moderat innstramming.

Spår prisnedgang på opptil fem prosent
Tiltakene ble dessuten også noe mykere enn det Finanstilsynet foreslo i mars. Egenkapitalkravet skal fortsatt være 15%, men kravet kan oppfylles med tilleggssikkerhet (f.eks. kausjon), noe tilsynet ikke ønsket.

Videre må lånekundene tåle renteoppgang på 5%, mens tilsynet foreslo 6%. For boliglån over 70% av boligverdien (tilsynet foreslo 65%), blir det krav om avdragsbetaling på minst 2,5% eller tilsvarende avdragene på et 30 års annuitetslån. Rammelån skal ikke overstige 70% av boligens verdi. Det åpnes for fleksibilitet ved at inntil 10% av verdien av innvilgede lå per kvartal kan bryte kravene.

- Samlet sett tror vi likevel at de nye reglene vil dempe veksten i boligprisene og kreditten noe fremover. På sikt kan det også bli en viss effekt fra tiltakene som søker å stimulere til økt nybygging, men dette tar trolig lang tid. Vi ser for oss at boligprisene anslagsvis vil kunne bli redusert med 4-5 prosent over en treårsperiode som følge av tiltakene, selv om usikkerheten er stor, skriver analytiker Knut A- Magnussen i DNB Markets.

Rammer de dårligst stilte
Kari Due-Andersen i Handelsbanken skriver i et notat tirsdag at dersom bankene gjør unntak, slik de nå får anledning til, for gode kunder i inntil 10 prosent av samlet utlånsvolum, vil antallet som rammes av nye regler antakelig bli begrenset.

- Det vil da sannsynligvis være de med lavest kredittverdighet og betjeningsevne dette først og fremst rammer. For Norges Banks del gikk ikke Finansdepartementet like langt i de nye reglene som sentralbanken tilrådet i sin høringsuttalelse. Dermed vil nok Hovedstyret i Norges Bank fortsatt være bekymret for gjeldsveksten i norske husholdninger framover, skriver Due-Andersen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!