*Nettavisen* Økonomi.

Storbank fyller krigskassen

Foto: (NTB scanpix)

Henter inn 200 millioner.

13.08.13 15:35

Nord-Norges største bank, SpareBank 1 Nord-Norge, melder at de nå skal ta en rekke grep for å øke sin egenkapital. Konsernet har gjennomført - og vil gjennomføre - ulike tiltak for å styrke soliditeten, herunder;

«ulike tiltak for økt inntjening, herunder økte marginer på utlån»

Etter at artikkelen ble publisert opplyser banken at de ikke har noen planer om å øke rentene for sine personalkunder på nåværende tidspunkt, men at renteøkning i bedriftsmarkedet vil gi en positiv effekt i tredje kvartal.

Videre har banken også andre planer for å øke inntjeningen.

- I forhold til tilpasningen til nye kapitalkrav så har banksjefen flere brytere. En av de bryterne handler om reprising. Der har vi gjort mye og kommet langt på vei. En annen bryter er kostnader, og der har vi en negativ kostnadsvekst i år. En tredje dreier seg om hva vi skal sysle med og ikke. Utenfor Nord-Norge har vi redusert vår virksomhet og spisset inn mot å drive kjernevirksomhet, som er å være hele landsdelens bank. Så er det reduserte utbytter, sier konsernsjef Jan-Frode Janson til Nettavisen NA24.

Banken melder også at den skal hente inntil 200 millioner kroner i friske penger.

- Når vi så har brukt de øvrige går vi til emisjon.

Venter vekst i nord
Banken varsler også at den skal redusere utlånene til bedrifter, men ifølge Janson er det satsinger utenfor Nord-Norge som velges bort.

- Det som er nytt for oss nå er at veksten i Sør-Norge er lavere enn i Nord-Norge. Blant annet store offentlige prosjekter og betydelige investeringer i offshore gjør at vi ser for oss store muligheter i Nord-Norge fremover, sier lederen for banken som har som mål å ha en markedsandel på 30 prosent i Nord-Norge.

- Har nok kapital, nå
Banksjefen sier også at de har den egenkapitalen de trenger, men at den må opp.

- Vi har en kjernekapital på 10,1 prosent og er godt innenfor dagens krav. Men når det gjelder det vi ser kommer av nye krav så har vi en del igjen, sier Janson.

- Hva blir de nye kravene?

- Vi vet ikke hva de nye kravene blir, men det beste guesstimatet er på 14 prosent.

- Når kommer de nye kravene?

- Det er uavklart når de vil slå inn, men det er mye som tyder på at det er den retningen det vil gå i, sier Janson.

- Må tjene mer enn det
Samtidig som SpareBank 1 Nord-Norge varsler renteøkninger reduserer de ikke målene knyttet til avkastningen.

Bankens uttalte mål om en avkastning etter skatt på minimum 6 prosent over avkastning på langsiktig statsobligasjon, er ikke nok i dagens marked.

- Nå er rentene så lave at det nok er et for beskjedent mål. Vi jobber etter en avkastning på 12 prosent, sier Janson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.