Storbank hever renta

Foto: Morten Holm (Scanpix)

10.03.13 21:32

Landets største bank hever renten. Så mye dyrere blir lånet.

Som ventet ble landets største bank, DNB, den første til å heve utlånsrentene på boliglån.

I en børsmelding fredag morgen skriver banken:

"...Med bakgrunn i signaler fra myndighetene om strengere regulering av norske banker, derunder markant høyere risikovekter for boliglån, har DNB besluttet å øke sine utlånsrenter.

Økningen omfatter boliglån med flytende rente, deler av utlånene til små og mellomstore bedrifter samt en vesentlig del av utlånsporteføljen til DNB Finans. Økningene blir på inntil 0,30%. De nye prisene trer i kraft umiddelbart for nye lån og i slutten av april for eksisterende lån..."

Flere vil følge etter
Det er ventet at de fleste andre norske banker vil følge i DNBs fotspor og heve rentene i løpet av kort tid.

Les også Gunnar Stavrums kommentarer:

Tilsynet frykter boble
Renteøkningene kommer som følge av Finanstilsynets skjerpede krav til bankenes soliditet og kapitaldekning. Frykten for norsk boligboble gjør at tilsynet øker bankenes interne risikovekter for bankenes boliglån samt at tilsynet strammer inn kravene på flere andre områder.

DnB som allerede har økt kapitalen med 50 milliarder de siste årene har tidligere reagert på at det er for strenge krav som kreves.

- Solide banker er både fornuftig og bra for konkurransen. DnB er allerede en av de mest solide bankene i verden. Det er derfor verdt å diskutere hvor mye mer solid banken skal bli, og hvor mye strengere kravene til norske banker skal være enn til svenske banker, sa kommunikasjonssjef Thomas Midteide nylig til Nettavisen NA24.

For norske boliglånskunder vilkonsekvensene være dyrere boliglån og muligens også høyere krav til egenkapital.

Eksperter tror de nye kravene vil bidra til å øke boliglånsrentene med mellom 0,10 og 0,50 prosentpoeng.

I tabellen nederst i artikkelen ser du hva rentekostnaden for ditt boliglån vil øke med månedlig dersom renten øker med 0,10, 0,20, 0,30, 0,40, 0,50 og 0,60 prosentpoeng.

Et vanlig lån kan bli 10.000 kroner dyrere
Som tallene viser vil den årlige rentekostnaden for et vanlig boliglån på to millioner kroner øke med cirka 6.000 kroner årlig (500 kroner månedlig) dersom Finanstilsynets krav gir en renteøkning på 0,3 prosentpoeng (beløpet avhenger av type lån (annuitets- eller serielån) og av nedbetalingstid. Tallene tar hensyn til fordelen av skattemessig rentefradrag (staten betaler 28 prosent av dine totale rentekostnader i form av rentefradrag).

Skulle renteøkningen vise seg å bli hele 0,5 prosentpoeng vil den årlige rentekostnaden øke med 10.000 kroner eller 833 kroner per måned.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.