Gå til sidens hovedinnhold

Storbank kutter renta

Det er tilnærmet gratis å låne penger i Norge. Bra for noen - ikke bra for norsk økonomi, mener professor.

Rentene i Norge er unormalt lave, tatt i betrakting hvordan det står til i
norsk økonomi. Det skriver Aftenposten onsdag.

BN-Bank var tirsdag sist ut av norske banker i å kutte boliglånsrenten. Med et kutt på 0,2 prosentpoeng er bankens beste boliglånsrente nede i 2,15 prosent mot tidligere 2,35.

På Finansportalen.no ligger de billigste boliglånene nå med bankrenter i intervallet 2–2,5 prosent.

Regnet etter fradrag for Norges Banks anslag på prisveksten i år og etter rentefradraget er den reelle lånekostnaden etter skatt rundt null. Det betyr at det i realiteten er tilnærmet gratis å låne penger, skriver Aftenposten.

Selv om Norges Bank følger sin prognose og øker sin styringsrente tre–fre ganger mot utgangen av 2020, vil den reelle lånekostnaden etter skat holde seg godt under én prosent.

Rentefradraget finansierer en fjerdedel av rentekostnadene.

En norsk økonomi med press i dampkjelen og et langvarig unormalt lavt rentenivå er skummelt. For mange bygger opp for mye gjeld. Det mener Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

- Med lave renter blir folk svært villige til å låne penger. Samlet gjeld som andel av samlet inntekt har steget lenge, og fortsatt lave renter taler for at det vil fortsette, sier professor Holden til Aftenposten.

Lav rente gir et søtere liv for alle med lån. Men for norsk økonomi er det også farligere.

– Høy gjeldsandel bringer større usikkerhet og risiko inn i økonomien. Flere har mindre å gå på, og flere blir mer sårbare for inntektsbortfall og økt rente på gjelden, uttaler Holden.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Les også

Halvnaken kvinne løp rundt for å få seg noe - ble stoppet av patrulje

Kommentarer til denne saken