NA24.no

Storbank: Nå blir det rentekutt

Arkivbilde: Knut A. Magnussen, DNB.
Arkivbilde: Knut A. Magnussen, DNB. Foto: Sigurdsøn, Bjørn (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Nye tall gjør DNB sikrere i sin sak - det blir rentekutt i mars.

Norges Banks regionale nettverk, som ifølge DNB Markets, er den viktigste informasjonen i forkant av rentemøtet 19. mars, viste klar nedgang i produksjonsutsiktene, til det laveste siden april 2009.

Ifølge nettverket er det utsikter til at BNP-veksten vil kunne avta til kun 0,8 prosent.

Det er særlig produksjonen hos oljeleverandørene som har trukket ned, men forventet produksjon faller også for eksportindustri og bygg og anlegg. Rapporten indikerer en årslønnsvekst på tre prosent i 2015, noe mindre enn i forrige rapport.

Nettverket rapporterer om en liten økning i utsalgsprisene de foregående 12 månedene, og et klart flertall venter økt prisvekst fremover.

Ifølge SSB falt industriproduksjonen med hele 3,7 prosent fra desember til januar.

Det er det største fallet på en måned siden i august 2005. I

følge SSB kan nedgangen særlig knyttes til lavere aktivitet hos leverandører til olje- og gassektoren.

- Det er dermed ikke opplagt at hele denne nedgangen vil reverseres neste måned. Rapporten fra nettverket og den svake industriproduksjonen trekker klart i retning av rentekutt 19. mars, skriver Knut A. Magnussen i DNB Markets i en rapport mandag morgen.

Selv om svakere utvikling i økonomien tilsier rentekutt, står Norges Bank likevel overfor et dilemma.

- Lavere renter vil fyre opp under et allerede høyt priset boligmarked og bidra til videre økning i husholdningenes gjeldsbelastning. Det var derfor kanskje ikke så overraskende at Finansdepartementet fredag ba Finanstilsynet om å komme med forslag som på et aggregert nivå kan bidra til å dempe veksten i boligpriser og kredittveksten i den norske husholdningssektoren. Forslagene skal være på plass raskt, allerede innen 16. mars. Det er mandag samme uke som rentemøtet (19. mars) og understøtter derfor vårt syn om at renten vil bli satt ned på dette møtet, skriver Magnussen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere