Storbank: Renten kan bli 0 i Norge

Rentekutt er ikke nødvendig nå, men svak utvikling i våre naboland gjør at også Norge må forberede seg på styringsrente ned mot 0 prosent, mener Elisabeth Holvik.

Rentekutt er ikke nødvendig nå, men svak utvikling i våre naboland gjør at også Norge må forberede seg på styringsrente ned mot 0 prosent, mener Elisabeth Holvik. Foto: Sparebank1 (Sparebank1)

Men rentekutt er ikke nødvendig nå.

«Kan det bli 0 % styringsrente også i Norge?» spør storbanken i en rapport mandag. Der trekker Sparebank 1 opp et scenario hvor de norske rentene kan gå i samme retning som i Sverige og euro-området, nemlig ned mot 0.

– Vi mener at det ikke er behov for lavere renter nå, siden inflasjonen er nær målet og valutakursen svak. Men, med svak utvikling i våre naboland, må vi forberede oss på en situasjon der styringsrenten også i Norge kan bli kuttet mot 0 prosent, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen.

– Skulle det skje, må andre virkemidler enn renter tas i bruk for å sikre finansiell stabilitet, understreker hun.

Ikke aktuelt nå

Styringsrenten fra Norges Bank ligger i dag på 1,5 prosent. Sverige kuttet nylig sin rente til 0 prosent, mens styringsrenten i euro-området ligger på 0,05 prosent. Det skjer mot et dystert bakteppe av svak vekst og svak prisstigning.

I Norge ligger derimot prisveksten foreløpig nær Norges Banks mål på 2,5 prosent inflasjon, og kronekursen er svak. Spørsmålet er hva banken gjør hvis prisveksten skulle falle kraftig eller kronekursen styrke seg kraftig.

Veksten i husholdningens gjeld er en viktig årsak til at Norges Bank foreløpig har vært forsiktig med å kutte renten ytterligere.

Gjeldsveksten blir forsøkt bremset gjennom at bankene er pålagt økt egenkapital, og at boligkjøpere må ha høyere egenkapital.

Må vurdere tiltak

Hvis det blir behov for å kutte renten ytterligere ned mot 0 prosent også i Norge, må Norges Bank finne andre måter å holde gjeldsveksten i sjakk på, understreker SpareBank 1.

– Å øke kapitalkrav til banker er ikke åpenbart rett medisin. Dagens regulering av banker gjør at bankene gir boliglånskunder billige lån, mens lån til bedrifter blir dyrere, påpeker banken i en pressemelding.

– Skulle det blir behov for å senke renten for å hjelpe bedrifter, vil det kunne føre til enda høyere gjeldsopptak i husholdningene. Andre virkemidler for å dempe gjeldsvekst og dempe overinvestering i bolig bør i en slik situasjon vurderes, heter det.

Økt usikkerhet

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen ga nylig overfor NRK uttrykk for at han venter flere rentekutt fra Norges Bank det neste året. Han spår en rente som nærmer seg 0 fra dagens nivå.

Også storbankene Nordea og DNB har sagt at det er økt sannsynlighet for signaler om rentenedgang når Norges Bank legger fram en ny prognose for renteutviklingen på sitt rentemøte i desember.

– Det er økt usikkerhet ute, vekstanslagene er nedjustert, utsiktene til renteoppgang er skjøvet ut i tid, og ikke minst har oljeprisen falt, sa sentralbanksjef Øystein Olsen etter det siste rentemøtet 23. oktober.

– Dette er ny informasjon som vil påvirke Norges Banks anslag for de neste to-tre årene, sa han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.