Storbank skvises i pengejakt

Foto: (Scanpix)

Storbanken HSBC skal hente inn et gigantbeløp - og må gi kjemperabatt.

02.03.09 09:16

Den britiske storbanken HSBC kom mandag morgen med flere elendige nyheter.

NA24 - din næringslivsavis

Selskapet skal hente inn 12,5 milliarder pund, eller omtrent 127 milliarder norske kroner, for å øke kapitaldekningen slik at man har tilfredsstillende buffer mot fremtidige tap, skriver nyhetsbyrået Dow Jones.

For å klare dette har selskapet måttet gi en formidabel rabatt. Emisjonen skjer til en aksjekurs som er nesten 50 prosent lavere enn sluttkurs fredag - og den kursen var allerede preget av at markedet forventet elendige regnskapstall fra banken.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Og elendige tall ble det.

Selskapets årsoverskudd falt med hele 70 prosent sammenlignet med 2007. Fasiten viste til slutt et overskudd før skatt på 9,3 milliarder dollar, mot 24,2 milliarder året før. Det var særlig en nedskrivning på over 10 milliarder dollar i det amerikanske markedet som svekket resultatet.

Samtidig som banken henter inn frisk kapital, kuttes også utbyttet dramatisk. En trader Dow Jones har snakket med karakteriserer resultatet som en tragedie, spesielt med tanke på at selskapet for bare to måneder siden annonserte at det ikke var aktuelt med utbyttekutt og emisjon.

Banken melder samtidig om at deler av den amerikanske delen skal stenges ned, noe som vil påvirke mellom 5.000 og 6.000 ansatte.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.