NA24.no

Storbank spår nullrente: - Risiko for negative renter i Norge


NULLRENTE: Sjeføkonom Kari Due-Andresen og Handelsbanken spår nullrente fra Norges Bank senest ved utgangen av neste år. 
NULLRENTE: Sjeføkonom Kari Due-Andresen og Handelsbanken spår nullrente fra Norges Bank senest ved utgangen av neste år.  (Handelsbanken)
Sist oppdatert:
Tegner dystert bilde av norsk økonomi.

I en fersk konjunkturrapport tegner Handelsbanken et dystert bilde av utsiktene for norsk økonomi, med en arbeidsledighet som i verste fall når seks prosent og en økonomisk vekst i fastlandsøkonomien på magre 0,7 prosent neste år.

Handelsbanken mener Norges Bank har blitt «løpende etter» svekkelsen i norsk økonomi, og viser til at sentralbanken har måttet nedjustere sine forventninger til økonomisk vekst og til renteutviklingen gjentatte ganger.

Det skyldes frykt for å gå tom for renteammunisjon og frykt for å overstimulere boligmarkedet. Resultatet er en pengepolitikk som løper etter og en styringsrente som antakelig presses til null i løpet av neste år, mener Handelsbanken.

– Selv om vi er skjønt enige i at finansiell ustabilitet må tas på høyeste alvor, konkluderer akademisk forskning siden finanskrisen ganske så overbevisende med at slike hensyn bør adresseres med makroreguleringsverktøy, ikke styringsrenta. Årsaken er rett og slett at den styringsrenta som behøves for å tøyle boligmarkedet ville knuse resten av økonomien.

– Absolutt en mulighet
 Nordea og sjefanalytiker Erik Bruce har på sin side et mindre pessimistisk syn på norsk økonomi.

– Vi ser for oss et rentekutt, kanskje to, neste år. Det er basert på at ledigheten øker moderat. Ja, veksten i økonomien blir svak, men det er oljerelatert og det blir ikke ekstremt sterke ringvirkninger. Jeg tror også eksporten kommer til å tjene bra på den svake krona.

– Derfor har vi heller ikke prognose for nullrente. Men, det er absolutt en mulighet. Det kan gå svakere i økonomien enn vi tror, sier Bruce til Nettavisen Stocklink.

– Nullrente rett rundt hjørnet
 
Handelsbanken ser et positivt bidrag til norsk økonomi etter svekkelsen av kronekursen, som handelsvektet er på det svakeste nivået på 20 år. Men, effekten har så langt vært heller beskjeden.

– Framover kan vi dermed bare håpe på en videre kronesvekkelse og at dette vil hjelpe norske eksportører å ta markedsandeler. Dersom dette ikke skjer, kan vi ikke vente at tradisjonelle sektorer skal kunne være en vesentlig motvekt til oljebremsen som for tiden sakker farten i den norske økonomien, skriver Handelsbankens sjeføkonom Kari Due-Andresen.

En styringsrente på null, er dermed ifølge storbanken rett rundt hjørnet.

– Vårt hovedsyn innebærer kun en begrenset videre svekkelse av norske kroner på kort sikt, og selv denne avhenger igjen av at Norges Bank faktisk kutter styringsrenta til null i løpet av neste år

Nullrenten vil inntreffe senest ved utgangen av neste år, og Handelsbanken ser ikke null som en nedre grense.

– Med haltende vekst internasjonalt og raskt fallende aktivitet på norsk sokkel, ser vi også en risiko for negative renter i Norge i løpet av de neste par årene.

– Kronen kan skape trøbbel
 Bruce ser en risiko for at valutakursen vil skape problemer.

– Akkurat nå er det ikke et problem. Men skulle oljeprisen komme litt opp endrer ikke det mye på bildet for norsk økonomi, men vi kan få en betydelig sterkere krone, og da kan Norges Bank bli tvunget til å kutte mer.

Sjefanalytikeren ser i tillegg mulige utfordringer fra lav inflasjon lenger fram.

– Vi har midlertidig høy prisstigning nå som følge av svak krone. Hvis kronen stabiliserer seg, kan prisstigningen i Norge bli ganske lav igjen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere