*Nettavisen* Økonomi.

Storbank venter oppgang og vekst i boligbyggingen

BOLIGVEKST: Analytiker Erik Bruce i Nordea venter at boligbyggingen vil ta seg opp, og bidra til ny økonomisk vekst. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Boligbyggingen faller, men bunnen er snart nådd, tror storbank.

24.10.18 07:17

Investorene som bygger nye boliger holder igjen, og boligbyggingen har falt 18,2 prosent det siste året, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dette skjer samtidig som boligprisene er på et historisk høyt nivå, og mange ikke har råd til å kjøpe ny bolig.

Nå tror Nordea at bunnen i boligbyggingen er nådd, og skriver at de nye tallene er «i tråd med vår syn om at det kraftige fallet i boligbyggingen er historie. En av flere grunner til at vi tror veksten kommer til å ta seg opp».

Klikk på bildet for å forstørre.

FÆRRE BOLIGER: Nye tall viser at boligbyggingen har falt 18 prosent det siste året.

Det gjenstår å se om Nordea får rett, for foreløpig er fasiten at det settes i gang bygging på færre boliger. Samtidig er det full fart i byggingen av nye næringsbygg.

Klikk på bildet for å forstørre.

BOLIGFALL: Det bygges nye næringsbygg, men boligbyggingen faller. Foto: Statistisk sentralbyrå

Når boligbyggingen faller samtidig som boligprisene øker, så kan det på sikt føre til færre ledige boliger i markedet - og enda sterkere boligpriser. Fra i fjor til i år har boligprisene økt med 4,0 prosent i Oslo med Bærum, og med 3,0 prosent i gjennomsnitt for hele landet.

Prisen på nye boliger har derimot flatet ut, ifølge de siste tallene.

Eiendom Norge baserer sin statistikk på de rundt 70 prosentene av boligsalgene som skjer via Finn, og inntrykket fra deres siste rapport er at boligmarkedet er friskmeldt og stabilt. Prisveksten er lav, men boligprisene ligger på sitt høyeste nivå noensinne.

Les mer: Eiendom Norges boligprisstatistikk

- Det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel, og et langt sunnere boligmarked enn hva vi har opplevd de siste årene med tilbudstørke og ekstrem prisvekst i 2016 og et kraftig prisfall i 2017, spesielt i hovedstaden, sier Eiendom Norges direktør Christian Vømmervold Dreyer.

Hans spådom er en lang periode med rolig prisutvikling og en normal omsetningstakt i boligmarkedet. Årsaken er blant annet at rentehevinger fra Norges Bank vil dempe boligprisene.

Nordmenn bruker mer enn 22 prosent av forbruket sitt på bolig, elektrisitet og oppvarming, og andelen har økt de siste årene.

Veksten har kommet tross lave renter, noe som viser at vi unner oss stadig dyrere boliger. I snitt bruker vi over 100.000 kroner i året på bolig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag