NA24.no

Storbank venter rentekutt

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Uroen i Europa rammer norsk rentenivå, tror storbanken.

I en rapport til kundene som ble sendte ut mandag morgen, går DnB ut og spår at det norske rentenivået skal ned.

Årsaken til dette er uroen i Europa, som har fått den europeiske sentralbanken til å gjennomføre rentekutt.

- I lys av de siste ukers hendelser og nyheter har vi justert våre renteprognoser. For det første venter vi at Mario Draghi (Den europeiske sentralbanksjefen red. anm.) vil følge opp forrige ukes rentekutt med ytterligere ett kutt på 25 basispunkter på det neste rentemøtet i desember. Dette gir et rentenivå tilsvarende det vi hadde under finanskrisen i 2008-09. For det andre tror vi at Norges Bank vil sette ned renten med 25 basispunkter til 2,0 prosent på førstkommende møte. Videre tror vi renten vil holdes på dette nivået frem til mai 2012. Etter dette vil renten økes med til sammen 50 basispunkter frem til november 2012, skriver DnB i rapporten.

For norske forbrukere er det imidlertid viktig å få med seg at bankrenten kan settes opp, uavhengig av styringsrenten.

Bankens innlånskostnader har gått opp i høst, noe som smitter over på forbrukernes bankrenter.

Lav rente lenge
Storbankens økonomer mener at tilstanden i norsk økonomi samsvarer med et noe høyere rentenivå enn dette, men at uroen i finansmarkedene vedvart og den økonomiske aktiviteten hos våre handelspartnere vært svakere enn ventet.

- Summen av lavere aktivitet og renter ute er bakgrunnen for at vi nå tror på lave renter, også i Norge, en god stund fremover, skriver DnB. Bankens økonomer tror også at den svenske Riksbanken vil følge samme trend.

- Vi venter ett rentekutt tilsvarende 25 basispunkter på det neste møtet i desember, og ytterligere kutt på 25 basispunkter i februar 2012. Svensk økonomi har vist seg å være mer sårbar overfor internasjonale konjunkturer, og flere industriindikatorer har falt markert i det siste, skriver DnB.

Nedjusterte forventninger
Tidligere i høst valgte Norges Bank å nedjustere renteforventningene. Den såkalte rentebanen ble nedjustert, og nå ser ikke Norges Bank for seg at styringsrenten i Norge vil settes opp før til sommeren neste år.

Sentralbanksjef Øystein Olsen påpeker imidlertid at det er uvanlig stor usikkerhet knyttet til rentesettingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere