NA24.no

Storbankene koster 1000 kroner mer per måned -  følger ikke opp rentekutt

DNB kan ikke love at de følger etter rentenedsettelsen til Statens pensjonskasse.
DNB kan ikke love at de følger etter rentenedsettelsen til Statens pensjonskasse. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Pensjonskassen kutter boligrenten - det gjør ikke storbankene.

Nettavisen kunne onsdag fortelle at statens egen superbank, Statens pensjonskasse (SPK), nå kutter renten for sine 540.000 medlemmer med 0,25 prosentpoeng. Dermed kan de tilby boliglån med 2,5 prosent rente.

Til sammenligning viser Finansportalens oversikt at beste rente i skrivende øyeblikk for standardlån er Skandiabankens med 3,348 prosent rente. Nordea havner på en 13. plass med 3,595 prosent, mens DNB havner på en 26. plass med 3,65 prosent.

Svært mye penger å spare

Dermed vaker de store kommersielle bankene rundt et prosentpoeng høyere enn hva de statsansatte kan benytte seg av.

Ifølge DNBs egen boligkalkulator utgjør prisforskjellen mellom bankens rente, og Statens pensjonskasses nye rente, 1022 kroner per måned, ved SPKs maksimallån på 1,7 millioner kroner.

Om husstanden består av to offentlig ansatte, kan man få det dobbelte - og besparelsen er 2044 kroner per måned før skatt - i overkant av 24.000 kroner i året.

Storbankene vil ikke gi løfter

Spørsmålet nå mange stiller er: Når følger storbankene etter?

- Vi kan ikke si noe om hvordan vi gjør prissetting før vi eventuelt gå ut med det, dette er børssensitiv informasjon, sier pressesjef Unni Strømstad i Nordea til Nettavisen, og påpeker at Statens pensjonskasse står i en særstilling.

- Men vi har blant annet gjort en justering av fastrentene de siste dagene, der våre unge og premiumkunder kan få en treårs fastrente på 3,25 prosent, sier Strømstad.

Even Westerveld.

Heller ikke DNBs informasjonssjef Even Westerveld kan love noen rentekutt.

- Når det kommer til konkurransen i markedet, er det noe vi følger nøye med på. Utover det er det ikke så mye jeg kan si akkurat nå, vi kan ikke si noe om fremtidige priser i medie, sier Westerveld.

- Men vi opplever at vi er konkurransedyktige overfor kundene, også på pris. Det skal jo også sies at Pensjonskassen er i en særstilling, og alle kan ikke bli kunde der, påpeker han.

Forskjellig grunnlag

En av hovedårsakene til at storbankene ikke følger etter SPK denne gangen, er at bankene og SPK setter rentene basert på helt forskjellig grunnlag. SPK setter renten basert på de siste tre måneders «statskasseveksler».

Bankenes rente settes basert på markedsmessige vurderinger og konkurransesituasjonen, der pengemarkedsrenten - Nibor - er en av de viktigste faktorene.

De siste tallene fra SSB viser forøvrig at utlånsmarginen til bankene, økte fra 2,41 til 2,52 prosent i 1. kvartal i år.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere