NA24.no

Storbankene Nordea og DNB venter opptur fredag

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets. Foto: Stig B. Fiksdal (DNB Markets)
Sist oppdatert:
I en uke full av nøkkeltall forventer Nordea og DNB at ett tall gir markedet en opptur fredag.

Som vanlig rundt månedsskifte er uken fylt med mange nøkkeltall.

- Ukas viktigste hendelse blir fredagens amerikanske arbeidsmarkedstall. Vi venter at de vil vise at det også i september var solid vekst i sysselsettingen (200-tusen) og som vanlig regner vi med at augusttallene på 173-tusen blir justert kraftig opp, skriver analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea i en morgenrapport mandag 28.09.

Bransjekollega Kyrre Aamdal i DNB Markets deler oppfatningen.

- Mandag innleder en spennende nøkkeltallsuke. Fredag kommer det japanske arbeidsmarkedstall, her hjemme kommer ledighetstallene fra NAV, men ukens høydepunkt blir trolig trolig de amerikanske sysselsettingstallene fredag ettermiddag, skriver Aamdal mandag morgen.

- I øyeblikket er konsensusforventningene en økning på vel 200 000 fra august til september. Vi tror økningen kan bli enda sterkere. Arbeidsledighetsraten ventes å bli uendret på 5,1 prosent. Dessuten blir trolig augusttallene vesentlig oppjustert. Det er mye oppmerksomhet knyttet til disse tallene og potensialet for markedsutslag er stort, skriver Aamdal.

Oppgang i antall arbeidsledige sesongjustert

DNB Markets venter en nedgang i Navs registrerte ledighetsrate fra 3,1 prosent i august til 2,9 prosent i september.

- Dette er først og fremst en sesongmessig nedgang, og en ledighet på 2,9 prosent er forenlig med en sesongjustert oppgang på 1000 ledige, skriver Aamdal.

Først ut blant ukas tall er Sverige mandag med detaljomsetningsindeks for august. Senere mandag kommer USA med tall for personlig forbruk.

Tror på nedtur for norsk detaljhandel

Tirsdag kommer detaljomsetningstall for Norge. Her ventes det ifølge Reuters en økning på 0,3 prosent fra juli til august.

- Vi er tvilende til det. Juli var for en stor del av landet preget av relativt kaldt og hustrig vær der mange trakk inn på kjøpesentrene. For august har kjøpesentrene meldt om en klart svakere omsetningsvekst enn normalt og at mye av omsetningen trolig ble flyttet fra august til juli. Vi anslår derfor et fall i detaljomsetningen på 0,3 prosent.

Tirsdag slippes også sentimentindekser i eurosonen både for forbrukere og bedrifter, mens USA legger frem tall for forbrukertillit og boligpriser.

Onsdag
Natt til onsdag kommer både industriproduksjonstall og detaljomsetning fra Japan.

Tyskland legger frem ledighetstall på morgenen.

Like etter kommer Statistisk sentralbyrå med tall for kredittveksten i august. Her venter vi små endringer i årsveksten fra måneden før.

I USA legges det frem ADP-sysselsettingstall. Disse regnes som en forsmak på fredagens mer berømte non-farm payrolls.

Torsdag er PMI-dagen
Da publiseres PMI-indekser for en rekke land. For mange av landene har det kommet flash-estimater tidligere, og de endelige tallene har da normalt lite markedsutslag.

- Men verken Norge og Sverige har slike flash-tall og PMI-indeksene kan ofte få betydning særlig for valutakursen, skriver Aamdal.

I USA torsdag kommer ISM-indeksen for industrien.

- Går det slik vi tror kommer den ut svakere enn konsensusforventningene. I så fall er det duket for rentefall og oppgang i EURUSD, tror Aamdal.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere