NA24.no

Storbankene setter ned boligrenten

Rune Bjerke har hatt grunn til å smile lenge, med gode tider i utlånsmarkedet. I dag kan han smile på vegne av kundene sine, som får mer penger å rutte med.
Rune Bjerke har hatt grunn til å smile lenge, med gode tider i utlånsmarkedet. I dag kan han smile på vegne av kundene sine, som får mer penger å rutte med. Foto: Paul Weaver (Side2)
Sist oppdatert:
Men avviser at de har latt seg skremme.

Flere norske storbanker setter i dag ned boliglånsrenten.

– Vi har valgt å sette ned renta til våre boliglånskunder med inntil 0,25 prosentpoeng, sier Trond Bentestuen, sjef for Personmarked i DNB til NRK torsdag ettermiddag.

Denne rentenedgangen gjelder for unge mennesker og for de med store lån, men Bentestuen lover at alle kunder nå skal få lavere rente.

– Hvorfor gjør dere dette nå?

– Det er fordi vi er opptatt av å bevise, til enhver tid, at DNB er en konkurransedyktig bank. Ikke bare på service og tilgjengelighet, men også på pris, sier han til rikskringkasteren.

Finn det billigste boliglånet her!

- Ikke latt oss skremme

– Har dere blitt skremt til å sette ned renta?

– Absolutt ikke. Jeg følger markedet tett hver eneste dag, og vurderer hele tiden at DNB skal være konkurransedyktige. Jeg vurderer at i dag er det riktig av oss å sette ned renta, fordi vi skal være attraktive for nye og eksisterende kunder.

DNB er ikke den eneste banken som har gode nyheter til kundene i dag. Faktisk så var Nordea den første banken ut i denne omgang, til å sette ned boligrenten.

– Vi får mange nye kunder, men ønsker også å understreke for våre lojale kunder at det lønner seg å være hos oss. Derfor setter vi ned boliglånsrenten med inntil 0,20 prosentpoeng, sier direktør for bankvirksomhet i Nordea, John Sætre, til TV 2.

Småbanker kutter

Tirsdag kuttet Storebrand Bank renten på de sikreste lånene med 0,2 prosentpoeng til 3,45 prosent.

Samme dag satte også Sparebanken Vest ned renten for unge boligkjøpere med 0,2 prosentpoeng til 3,4 prosent, ifølge Aftenposten.

I forrige uke satte SpareBank 1 SMN i Trondheim ned renten med 0,2 prosentpoeng til 3,7 prosent. For unge boligkjøpere ble renten 3,55 prosent.

Forbrukerrådet: På tide

Forbrukerrådet er ikke uventet svært fornøyd med at bankene til slutt begynner å bevege seg nedover på renteskalaen – etter massiv kritikk fra politisk hold og forbrukerhold. Kundene skal ikke måtte ta regningen for at bankene skal innfri myndighetenes krav til soliditet, påpeker forbrukerdirektør Randi Flesland overfor NTB.

– Men dette skjedde altså ikke før Konkurransetilsynet varslet sin gransking av det norske bankmarkedet. Det er flere grunner til at bankene nå kutter rentene, men én av dem er nok dette varselet om gransking, sier Flesland.

Kritikk

Den siste tiden har bankene vært gjenstand for sterk kritikk etter at sentralbanken har senket styringsrenten, men uten at bankene har fulgt etter.

Mellom oktober 2011 og februar inneværende år hadde rentemarginen til norske banker økt fra 0,11 til 2,24, altså cirka en 20-dobling.

DNB har fått kritikk fra flere hold etter at direktør Rune Bjerke inviterte til «spleiselag» for å fylle opp egenkapitalen slik at den er i tråd med nye kapitalkrav. Noen måneder senere gikk banken med sitt største overskudd noensinne og Bjerke fikk 2,2 millioner kroner i bonus og eierne utbytte.

Alt i en tid da rentemarginen – forskjellen mellom innlåns- og utlånsrente, altså bankenes fortjeneste på utlån – har vært historisk stor.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere