Gå til sidens hovedinnhold

Storbankene tror fortsatt på rekordlav rente ut året

Den rekordlave renten påvirkes neppe av ferske nøkkeltall, mener analytikerne i våre to største banker.

Alle med boliglån kan puste ut etter at Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag rapporterte om økonomisk vekst i tråd med forventningene og en prisvekst under prognosene.

– Norges Bank trenger ikke forhaste seg. Sentralbanken har fortsatt god tid til å vurdere en renteoppgang, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

– Nøkkeltallene trekker i litt ulike retninger, men alt i alt uten at vår prognose endres. Rentene i Norge skal opp første gang i desember, mener sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Flere i jobb

Stadig flere kommer i arbeid. Sysselsettingen steg med 0,4 prosent fra tredje til fjerde kvartal.

– Det er en solid bedring som kommer på toppen av en tilsvarende vekst i sysselsettingen i forrige kvartal. Økt press i arbeidsmarkedet kan trekke i retning en høyere renteprognose, sier Bruce.

Samtidig er inflasjonstallene på 1,1 prosent mot Norges Banks anslag på 1,4 prosent preget av januarsalget på klær og sko og billigere flyreiser.

– Jeg kan ikke huske tilsvarende priskutt under vintersalget. Prisene skal opp igjen, sier Bruce.

Ikke hastverk

Aamdal viser på sin side til at SSB nå har konkludert med at lønnsveksten samlet i 2017 endte på 2,3 prosent – altså svakt under rammen på 2,4 prosent.

– Dette, sammen med at inflasjonstallene er under det forventede nivået, innebærer at Norges Bank ikke bør ha noe hastverk med å få renten opp. De vil nok i tillegg velge å se an renteutviklingen i andre land, samt hvordan årets lønnsoppgjør slår ut, sier DNB-analytikeren.

DNB – neste år

Aamdals konklusjon er at Norges Bank ikke ønsker å endre signalene når det skal legges fram en oppdatert rentebane i mars.

– Selv om inflasjonstallene er noe lavere enn de tidligere har anslått, vil de finne andre argumenter som trekker motsatt vei. Det tilsier en første renteøkning rundt årsskiftet. Vi tror at de etter hvert kommer til å skyve renteøkningen enda noe lenger fram i tid, men at banen blir liggende relativt stille i mars, sier Aamdal.

Toårsdagen

Nordeas analyse er at bedringen i ledighetstallene vil få Norges Bank til å gi et enda tydeligere signal under rentemøtet i mars om at den første rentehevingen kan ventes å komme i desember.

– Deretter ser vi en gradvis økning framover. De vil gå forsiktig fram, sier Bruce.

Styringsrenten ble senket til rekordlave 0,5 prosent 18. mars 2015. Neste rentemøte der også prognosene skal oppdateres, skjer så å si på dagen to år senere, nærmere bestemt 15. mars.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken