NA24.no

Storbanker spår kutt til rekordlav styringsrente


SLIPER KNIVEN: Eksperter tror sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank vil sette ned styringsrenten på rentemøtet torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SLIPER KNIVEN: Eksperter tror sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank vil sette ned styringsrenten på rentemøtet torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Men rentekutt alene er ikke nok til å redde norsk økonomi, mener sjeføkonom.

Fallende oljepriser og svekkede utsikter for norsk økonomi har sendt rentene i Norge til rekordlave nivåer, og torsdag er det duket for et nytt rentemøte i Norges Bank.

Før beslutningen tror både storbankene DNB og Handelsbanken, samt Sparebank 1 Gruppen og Eika-Gruppen på rentekutt til historisk lave 0,5 prosent, mens Nordea tror Norges Bank vil holde rentekruttet tørt.

Les også:
Rekordlav tillit til norsk økonomi

SSB: - Asyltilstrømmingen vil løfte veksten i norsk økonomi

– Norge trenger reform
Sparebank 1 Gruppens sjeføkonom Elisabeth Holvik mener rentekutt alene ikke er nok og etterlyser mer omfattende grep. 

– Nå er tiden inne for å jobbe mer med strukturelle reformer i norsk økonomi. Dette for å gjøre norsk økonomi mer konkurransedyktig. Dette er en klar parallell til det man hadde på 90-tallet med solidaritetsalternativet – en kombinasjon av moderate lønnstillegg og sysselsettingsskapende tiltak. Det er det Norge trenger nå, sier hun til Nettavisen, og fortsetter:

– Til nå har vi tatt de lette grepene med rentekutt og svekket kronekurs, men det er et veldig usikkert virkemiddel når også alle andre har lyst til å ha svakere valutakurs. Det gjør også at man får en meget høy importert prisvekst som kan bli utfordrende. Dette gjør at vi må skape en større forståelse for hvor viktig det er å få til en reform i norsk økonomi og at vi får et bredt forlik i Stortinget, sier hun.

I meglerhuset til DNB tror økonomene Norges Bank ønsker å være tidlig ute for å møte bremsen i økonomien.

– Vi tror Norges Bank, i den situasjonen vi er i nå, med en økonomi som bremser, med en ledighet som stiger, ønsker å være fremoverlente. De har begrenset med krutt igjen. Det taler for at det er viktig å gjøre noe tidlig, slik at man ikke kommer på etterskudd. I tillegg har forventningene til oljeprisen lenger ut i tid falt, sier valutaanalytiker Magne Østnor.

Ekspertene spriker
Men ikke alle ekspertenes er enige. En Bloomberg-undersøkelse viser ifølge DNB Markets at 12 av 19 spurte analytikere ikke venter rentekutt. Storbanken Nordea mener fallet i kronen er en årsak til at renten blir liggende.

– Med det siste oljeprisfallet har vi blitt mer usikre på om det kommer et kutt, men hovedsynet er fortsatt at de holder styringsrenten i ro. Krona har også blitt svekket mye i det siste, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.

Han viser til at Norges Bank i september indikerte et kutt, men ikke før i første halvår neste år.

– Det går kanskje litt dårligere i økonomien. På den andre siden kommer det mer offentlige penger inn i økonomien neste år, sier Bruce, som tror sentralbanken vil indikere at det kommer et rentekutt i mars. Deretter følger enda rentekutt i september, lyder prognosen til Nordea.

- Høres dramatisk ut
Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika-Gruppen mener renten skal ned til nivåer som for kun kort tid siden var nærmest utenkelig.

- Sjeføkonomens prognose er at Norges Bank kutter enda to ganger i 2016, slik at styringsrenten faller til null. Negativ rente kommer trolig i 2017, sier Andreassen.

– Det behøves for å gi stimuli til en økonomi som gradvis mister fart. Det høres dramatisk ut, men vi er da tilpasset våre naboland, fortsetter sjeføkonomen.

Han får støtte fra Handelsbankens seniorøkonom Marius Gonsholt Hov.

– Negative renter i Norge er ikke lenger en teoretisk mulighet for spesielt interesserte. Det er et reelt scenario, sier Handelsbanken-økonomen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere