*Nettavisen* Økonomi.

Storbritannia tiltaler islamistleder

Den radikale islamisten Abu Hamza al-Masri står i Storbritannia tiltalt for oppfording til drap på ikke-muslimer.

11.01.06 14:12

Oppfordringene skal ifølge britiske påtalemyndigheter ha blitt funnet på lydbåndopptak av prekener hjemme hos den åndelige lederen.

- Påtalemyndighetens sak går kort oppsummert ut på at tiltalte, Sheik Abu Hamza, har oppfordret til vold og hat i disse prekenene, sa aktor David Perry i London's Central Criminal Court onsdag, melder Associated Press.

Lydbåndopptakene ble funnet da Al-Masri ble arrestert hjemme hos seg selv i 2004. Arrestasjonen skjedde fordi mannen var ettersøkt i USA.

Al-Masri er tiltalt for å en rekke ganger å oppfordret til drap på jøder og andre ikke-muslimer, for å bruke språk som kan fremme rasistisk hat og for å eie et terrorrelatert dokument, det såkalte «Leksikonet om den afghanske hellige krig.»

Al-Masri (47) har sagt seg uskyldig i alle tiltalepunktene.

I USA er Al-Masri siktet for å ha forsøkt å etablere en treningsleir for terrorister i Oregon, å ha planlagt gisseltakning i Jemen og for å ha lagt til rette for opplæring i voldelig hellig krig i Afghanistan.

Den egyptiskfødte geistlige sier han mistet øyet og hendene sine i kamp mot sovjetiske styrker i Afghanistan på 80-tallet. Han var tidligere leder for Finsbury Park-moskeen i London. Moskeen er blitt knyttet til den mistenkte 11. september-planleggeren Zacarias Moussaoui og «skobomberen» Richard Reid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.