*Nettavisen* Økonomi.

Storbritannia vil stenge kullkraftverk

Regjeringen i Storbritannia lover å stenge alle landets kullkraftverk innen 2025, så sant de ikke fanger og lagrer CO2-utslippene.

Beslutningen ble presentert onsdag, mindre enn to uker før åpningen av klimatoppmøtet i Paris.

– Det kan ikke være tilfredsstillende for en avansert økonomi som Storbritannia å være avhengig av forurensende, karbonintensive, 50 år gamle kullkraftverk, sa Amber Rudd, minister for energi og klimaendringer.

– Dette er ikke fremtiden, la hun til.

Gass fra Norge

Fra før har det vært kjent at tre av landets tolv kullkraftverk skal stenges. Nå er det altså klart at det er kroken på døra også for de andre ni, så sant de ikke installerer teknologi som gjør det mulig å fange og lagre CO2-utslippene.

Dette er vanligvis svært dyrt, og det finnes i dag svært få kraftverk i verden med fangst og lagring av CO2.

Flere av kullkraftverkene som stenges, skal erstattes av gasskraftverk. En stor del av gassen som Storbritannia importerer, kommer fra Norge.

I motsetning til mange andre land som prøver å få ned klimautslippene, satser Storbritannia også på atomkraft. Rudd varsler økte investeringer både i gass- og kjernekraft.

– Inspirerende

Storbritannia er det første landet i verden som setter et tidspunkt for når kullkraften skal fases ut, noe som tas godt imot av mange miljøaktivister.

– Jeg håper andre vil gjøre det samme, sier USAs tidligere visepresident Al Gore, som kaller kull-nyheten storartet og inspirerende.

Samtidig stusser han over den britiske regjeringens beslutning tidligere i år om å kutte i støtten til fornybare energikilder som sol og vind. Andre miljøaktivister er også skeptiske til at kullet skal erstattes med gass.

– Som en portvinsdranker

– Å bytte fra kull til gass er som en alkoholiker som bytter fra to flasker whisky til to flasker portvin om dagen, sier Simon Bullock fra organisasjonen Friends of the Earth.

Også gasskraft medfører utslipp av CO2, selv om utslippene er lavere enn fra kullkraft.

Samtidig som britene lovet å stenge kraftverk, varslet Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) at den er enig om å begrense statlig eksportstøtte til visse typer kullkraftverk. Begrensingen gjelder imidlertid kun for kraftverk som både er store og lite energieffektive. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag