Stordalens EAT-organisasjon la i forrige uke frem en rapport som sier at nordmenn må kutte kjøttforbruket drastisk til 14 gram dagen. Det tilsvarer to kjøttmiddager i måneden. Selv reiser hun og ektemannen verden rundt i privatfly, som slipper ut enorme mengder klimagasser.

Dette har vakt store reaksjoner, og debatten har rast i sosiale medier etter de britiske storavisene Daily Mirror og Daily Mail hengte ut Gunhild Stordalen for å være en «hykler som reiser verden rundt i privatfly».

Selv insisterer EAT-organisasjonen på at de kjøper klimakvoter for å kompensere for klimautslippene.

«Det er råkult å reise rundt omkring i verden med privatjet og kjøre elbil de siste milene frem, slik blir det bedre miljø av» skriver en bruker på Facebook.

660 kroner for å få ren samvittighet

Nettavisen har beregnet kostnadene om du skulle gjøre det samme som Stordalens EAT, og kjøpe deg ren klimasamvittighet.

  • En gjennomsnittlig nordmann spiser 41,1 kilo rødt kjøtt i året. Det er omtrent åtte ganger så mye som Stordalen mener du skal spise.
  • En gjennomsnittlig biff er på omtrent 150-200 gram. Det betyr at nordmenn spiser omtrent det som tilsvarer 200 biffer i året.
  • En biff har utslipp tilsvarende syv liter bensin, ifølge beregninger VG har gjort. En klimakvote koster 220 kroner, og som igjen tilsvarer 62,5 biffer.
  • Du må dermed kjøpe tre klimakvoter til en sum av 660 kroner, bare for å dekke forbruket av rødt kjøtt. Det er 3,50 kroner per kjøttmiddag du spiser.
  • For en familie på fire blir dermed prislappen 2.640 kroner bare for å kjøpe seg fri for klimautslippene for kjøttmiddagene i året.

To egg i uka

Hvis du skal slippe å kjøpe deg fri, må du kutte forbruket drastisk. I snitt kan du spise to kjøttmiddager i måneden, en halv baconskive om dagen og to egg i uka. Til gjengjeld kan du skeie ut med både grønnsaker, ris og litt meieriprodukter.

Ifølge rapporten fra EAT-Lancet-kommisjonen skal vi hente det meste av kalorier fra fullkorn som ris, hvete og mais og umettede oljer som oliven og soya.

Nettavisen har rettet flere henvendelser til Gunhild Stordalen og EAT-organisasjonen uten å få svar.