*Nettavisen* Økonomi.

Støre fikk Amnesty til å snu

Et arkivbilde av fangene på Guantanamo-basen. Foto: (Foto: Reuters/Scanpix)

Utenriksminister Jonas Gahr Støre punkterte torsdag kravet fra Amnesty om at Norge må be USA stenge Guantanamo-fengselet.

13.01.06 13:21

Tidligere i uka krevde Amnesty-leder Petter Eide at Norge må kreve at USA stenger fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba. Torsdag ble det klart Amnesty er fornøyd med at Norge vil lage en rapport om det norske synet på behandlingen av terrormistenkte fanger.

I mellomtida hadde Eide møtt utenriksminister Jonas Gahr Støre sammen med konstituert generalsekretær i Norges Røde Kors, Ole Jørgen Krohn-Nydal.

Beskyttelse
Under møtet ble det klart at Norge ikke vil kreve stenging av Guantanamo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

- Vi mener det ikke er et hovedkrav. Det viktige er at fanger har krav på rettsbeskyttelse uansett hvor de holdes fengslet. Spørsmålet om nedleggelse eller ikke av Guantanamo er ikke det sentrale i denne saken, sier han til TV 2 Nettavisen.

I stedet vil regjeringen lage en rapport om behandlingen av terrormistenkte fanger generelt.

- Vi ønsker å samle det norske synet og formidle det mer grundig til amerikanske myndigheter som en oppfølging til de politiske samtalene vi har ført, sier Støre.

Samles
Generalsekretær Petter Eide er fornøyd med tiltaket, til tross for at Norge ikke vil kreve Guantanamo stengt.

Klikk på bildet for å forstørre.

-Det viktige for oss er at de prinsipielle sidene ved fangebehandlingen blir tatt opp. Nå samles problemstillingene rundt de hemmelige fengslene, sier Eide til TV 2 Nettavisen.

Konstituert generalsekretær i Norges Røde Kors, Ole Jørgen Krohn-Nydal, er også fornøyd.

- Antakelig finnes det andre internerte utenfor Guantanamo. For den internasjonale Røde Kors-komiteen er det viktig at vi får aksept for å besøke dem, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.