*Nettavisen* Økonomi.

Støre flørtet med 1.500 kvinner

14. juni overtar Jonas Gahr Støre stafettpinnen fra Jens Stoltenberg. Foto: Paul Weaver

Varm i trøya, ble han selv kalt «heit».

10.06.14 09:36

- H-en i Gahr står for «heit», spøkte Else Kåss Furuseth.

Hun introduserte Arbeiderpartiets påtroppende leder for 1.500 kvinner i Oslo Konserthus under konferansen «Kvinner i Tiden».

- Viktigere en oljen
Støre lot ikke sjansen gå fra seg:

- Dere kvinner er viktigere enn oljen. Det viktigste som har skjedd det norske samfunnet, var at norske kvinner forlot hjemmene til fordel for utdanning og yrkesliv.

Han trekke en interessant parallell:

- Tenk på dette, dere: Hvis norske kvinner fra en dag til en annen gikk over til å jobbe tilsvarende et europeisk gjennomsnitt, ville tapet svare til hele Norges olje- og gassformue, sa Støre.

6 millioner i 2030
- Dermed kan dere si til husbonden: «Hør her, hvis ikke det blir orden i heimen, slutter jeg å jobbe og det tilsvarer hele oljeformuen», fortsatte han.

Støre er opptatt av fremtiden – og hvor mange vi kommer til å bli i Norge:

- Jeg besøkte Statistisk sentralbyrå (SSB) forleden. Ifølge deres prognoser, ligger vi an til å bli 6 millioner i 2030. Mot slutten av århundret, er det ventet at vi er mellom 8 og 13 millioner.

Støre snakker seg varm:

- Da jeg var utenriksminister, så vi nærmere på hvorvidt Norge er «et lite land». Det er to grøfter å falle i: Den ene er å tro at vi er veldig mye større enn vi er, den andre at vi er mye mindre enn vi er.

Klikk på bildet for å forstørre.

- H-en i Gahr står for «heit», spøkte Else Kåss Furuseth, som var konferansier på «Kvinnekonferansen». Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)


- Det er jo kjempekult!
Så kom noen interessante nøkkeltall:

- I UD forholdt vi oss til at 10 prosent av alle land er mindre enn Jan Mayen. Med en befolkning på dagens 5 millioner i Norge, ligger vi på en 135. plass i verdenssammenheng. Ser vi på areal, gjør vi et byks til 75. plass, ifølge Støre.

Og så:

- Hvis vi gjør det vi må gjøre, legger sammen Norge til havs, land og havbunn, vi har jo seks ganger mer hav enn land, lander vi på en 15. plass. Det er ikke verst, dere!

- 15. plass, det er jo kjempekult, sa Støre begeistret.

- Norge er et lite land mot nord, men fra utsiden ser det annerledes ut: Norge er verdens neststørste gassprodusent og har verdens største oljeformue.

- Like stort som gjenoppbyggingen
14. juni overtar Jonas Gahr Støre stafettpinnen fra Jens Stoltenberg.

- Det som ligger foran oss, er like stor utfordringer som gjenoppbyggingen etter krigen

Han nevner spesielt befolkningsvekst og tilflytning til byene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dere kvinner er viktigere enn oljen. Foto: Heidi Schei Lillleås (Nettavisen)


- Visjon om nullutslipp
- Vi må bygge mye nytt og om, innenfor rammer som klimaet tåler, og med visjonen om nullutslipp om noen år.

- Vi skal bygge bygg som er «plusshus» - som ikke forbruker mer energi enn de skaper og flere kollektivfelt inn til byene. I dag er det slik at eksempelvis strekningen fra Smestad til Majorstuen forurenser mer enn WHO tillater.

Støre er optimistisk:

- Fortellingen om hva vi har fått til, tror jeg vil handle om måten vi har organisert oss på. Besøkende til Norge er imponert over våre fellesskapsløsninger. Dere kvinner må føre an i det!

- Finansminister fra Frp …
Så – et lite spark fra finanspolitikeren til finansministeren:

- Det oppsiktsvekkende med vår finansminister er ikke at hun er kvinne, men at hun er fra Frp. Dere vår visjon skal være å bryte grenser og barrierer, dere må være i front, kvinner!

Klikk på bildet for å forstørre.

Jonas Gahr Støre ble enstemmig innstilt som ny leder av Arbeiderpartiet. Foto: Paul Weaver


- Optimisme og kreativitet
Nettavisen snakket med Støre etter foredraget.

- Hva blir det viktigste å ta høyde for med 6 millioner i 2030?

- Det vi må ta med oss, er at Norge er en befolkning som vokser. I Europa er det mange land som krymper. Jeg tror det er bedre å vokse i våre sammenheng – det betyr vekstkraft, optimisme og kreativitet i samfunnet, men det stiller oss overfor noen store oppgaver, sier Støre til Nettavisen.

- Nye krav til politikken
- Hva tenker du spesielt på?

- Det gjelder måten å bygge og utvikle transport på nye måter og samtidig ivareta den kvaliteten i samfunnet som vi ønsker. Presset på byene vil vokse, og vil stille helt nye og spennende krav til politikken.

Tro på fellesskapet
- Hvordan skal dere gjøre det?

- Jeg tror det handler om å ha et fellesansvar om å lose dette fremover, løser helse, omsorg og utdanning i fellesskap, at vi har et spleiselag. Det har vist seg veldig bra før – og kommer til å bli fremover.

- Vi må ta valg når det gjelder måten vi bygger og utvikler på, som jeg utdypet i salen.

- Ikke slipp markedskreftene fri
I den sammenheng, mener Støre at klimafokus trumfer alt annet:

- Det kommer til å kreve at vi har klima som ramme for alt vi gjør. Dette kommer ikke til å skje hvis vi lar markedskreftene styre.

- Positivt at vi føder mange barn
- Hvordan ser du på denne utviklingen?

- Jeg synes det er positivt - det skyldes at vi føder mange barn og at vi har arbeidsinnvandring til landet. Selv om det er forhold rundt arbeidsinnvandringen, som må tas tak i og kontrolleres bedre, legger han til.

- Jeg tror på klimaendringene
- Du snakker mye om klima som rammene på alle nivå. Ser du for deg en radikalisering av klimapolitikken?

- Jeg liker ikke å bruke slike termer. Vi kan velge om vi vil tro på klimaendringene eller ikke. Jeg gjør det. Vitenskapen viser det. Det skjer her og nå. Vi må derfor handle her og nå. Dette kommer til å prege politikken til Arbeiderpartiet fremover, avslutter Støre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.