Gå til sidens hovedinnhold

Støre: - Har penger i ikke-etiske fond

Støre vil at oljefondet skal investere etisk, men vil ikke fortelle hvilke fond han selv har investert i.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har vært en pådriver for at Oljefondet skal unngå investeringer i selskaper som ikke følger etiske retningslinjer når det gjelder miljø, våpen, arbeidstakerrettigheter og menneskrettigheter.

Les også: Støre åpner for ren Ap-regjering

I 2014 tok for eksempel Støre, som da var Aps finanspolitiske talsmann, til orde for at Norge må avslutte sine investeringer i kull. Under den rødgrønne regjeringen trakk oljefondet seg ut av tobakksindustrien.

Nå innrømmer han overfor Dagens Næringsliv at han har penger i fond som ikke følger tilsvarende etiske retningslinjer. Hvilke fond vil han ikke si, skriver avisa.

I en epost fra Aps sekretariatsleder Hans Kristian Amundsen går det fram at Støre uansett har investeringer i «lovlige, velregulerte markeder».

Les: Nok en krisemåling for Ap

Støre eier investeringsselskapet Femstø, der egenkapitalen er på 34 millioner kroner. I alt hadde han i 2015 en ligningsformue på 65 millioner kroner, skriver avisa.

Til avisa sier Støre at fondene han har penger i ikke følger de etiske retningslinjene til Statens pensjonsfond utland eller andre tilsvarende retningslinjer.

Støre vil imidlertid ikke oppgi hva slags fondsinvesteringer det dreier seg om. Han viser til at Stortingets regelverk ikke stiller krav om dette, melder NTB.

- Jeg har forholdt meg lojalt til Stortingets felles retningslinjer. Hvis det er en oppfatning på Stortinget at en statsminister skal oppgi eierandeler i aksjefond, så vil jeg naturligvis gjøre det dersom jeg blir statsminister, skriver Støre.

Torsdag morgen gjestet Støre Politisk kvarter i NRK. Der sa han at han åpner for en ren Ap-regjering etter valget.

Les også: Jonas Gahr Støre forfølges av brysomme oppslag

Les også: Oljefondet har passert 8000 milliarder kroner i markedsverdi.

Les også

Sveriges største avis: Listhaug er Norges Donald Trump

Har du sett denne videoen?

Kommentarer til denne saken